Het Massif des Aravis in de Savoie: groots en intiem winterplezier! (2005)

Terug naar Reisartikelen

Voor de senioren die menen dat hun wintervakanties voorbij zijn, omdat ze niet meer durven skiën, zijn er nog genoeg alternatieven. Veel wintervakantiegebieden organiseren de laatste jaren juist voor de 50+ veel andere activiteiten naast het skiën.

Het begint al met het gemak van de trein. Dit vervoermiddel dat veel comfortabeler is dan vliegtuig of auto brengt je relaxt naar dit mooie gebied. Er is, per Thalys en TGV, een goede verbinding, via Parijs, met Annecy of Genève vanwaar een bus je snel naar les Aravis brengt. Wanneer je rond 9 uur uit Amsterdam vertrekt, zit je ongeveer tien uur later op je hotelkamer in bijvoorbeeld St.Jean-de-Sixt, een klein dorp dat midden tussen het meer bekende Le Grand Bornand en La Clusaz in ligt. Skibussen verbinden elk half uur de 3 km van elkaar gelegen dorpen. Natuurlijk is een verbinding per vliegtuig op Genève een bruikbaar alternatief

Langlaufpistes

Een goede basis om een zonnige week wintervakantie te houden is hotel Beau Site in St.Jean-de-Sixt. Het ligt centraal in het gebied en is minder druk dan de twee andere dorpen. Het hotel is een rustig gelegen, comfortabel familiehotel met een uitstekende keuken en vriendelijk personeel.

Naast het skiën kun je in het Massif des Aravis zeer goed langlaufen. La Clusaz is het drukst van dit wintervakantiedomein, omdat vanuit het dorp direct een skilift omhoog gaat naar een skipiste die afdaalt tot in het dorp. Op het Plateau des Confins bij La Clusaz liggen zelfs uitsluitend langlaufpistes van allerlei lengtes en gradaties. Daardoor is het er altijd heerlijk rustig en worden de vergezichten op het indrukkwekkende Massif des Aravis nauwelijks gestoord door mensen. Bij de verschillende restaurants staan ligstoelen die uitnodigen voor een zonnebad. En mocht je na terugkeer nog meer willen ontspannen, is er het zwembad waarbij je zelfs in een verwarmd buitenbad met zicht op de skiërs op de nabijgelegen hellingen kunt zwemmen. Ook is daar de gelegenheid om gebruik te maken van sauna en stoombad.

Bij het dorp Manigod ligt het schitterend gelegen Plateau de Beauregard vanwaar je zelfs zicht hebt op de Mont Blanc. Dit plateau ligt vol in de zon en maakt het langlaufen op de pistes tot een zeer aangename bezigheid.

Koeien

Le Grand Bornand is de ‘hoofdstad’ van de tamelijk beroemde kaas Reblochon. Op de plaatselijke markt verhandelen de boeren hun kaas met groothandelaren die ze verder verspreiden in Frankrijk en het buitenland. Deze kaas speelt een grote rol in de regionale gerechten: in elk restaurant, ‘s middags of ‘s avonds tref je raclette, tartiflette of fondue savoyarde op het menu aan: tamelijk zware maaltijden die waarschijnlijk samenhangen met het harde bestaan in vroeger tijden.

Grappig in dit 2000 zielen tellende dorp is dat er in het jaar 2000 door allerlei kunstenaars, in allerlei soorten en maten, 2000 koeien zijn gecreëerd. Een aardige wandeling brengt je langs een groot aantal van deze kunstwerken. Aan de rand van dit dorp ligt het vertrek van een schitterende langlaufpiste door het Vallée du Bouchet. Halverwege bestaat de mogelijkheid te lunchen bij La Marmotte en dat is maar goed ook, want de piste is op de heenweg vrij pittig. Voor de supergetrainden ligt aan het eind van het dal daar waar de kloof doodloopt de Ferme de Lormay: een boerderij van weleer, geheel van hout en nu omgetoverd in een exquise eetgelegenheid. Van dit dorp kun je per skibus naar Le Chinaillon gaan waar ook nog enkele fraaie langlaufpistes liggen.

Maison du Patrimoine

Naast het vertrekpunt ligt een traditionele boerderij uit de Savoie, het Maison du Patrimoine. Deze boerderij uit 1830 toont het zware leven van de boeren uit deze streek door middel van gereedschappen en ingerichte kamers. Vernuftig is het gebruik van dieren en materialen: mens en dier woonden zo dat ze elkaars warmte deelden. Het vele hout dat hier voorhanden is werd gekloofd tot houten dakpannen.

Vanuit St.Jean-de-Sixt, de ‘hoofdstad van de raquettes’, kun je op raquettes ( een soort tennisracket die je onder je schoenen bindt waarmee je goed in de sneeuw kunt lopen) een onvergetelijke wandeling maken door het bos naar een chalet op weg naar de top van de Danay. Onderweg heb je grote kans hier en daar wat opstijgende damp te ontwaren. Hoogstwaarschijnlijk zul je dan een eekhoorn in winterslaap in een gat in de grond onder de sneeuw aantreffen. Na een fikse wandeling van ongeveer twee uur bergopwaarts is het heerlijk in de Chalet de Jérôme een typisch gerecht uit de Savoie te nuttigen waarna de terugtocht in de helft van de tijd kan worden voltooid. Het stille sneeuwlandschap op de route leent zich voor de meest fantastische foto’s.

St Jean-de-Sixt kent zelf een heel klein skigebied en enkele langlaufpistes. Van hieruit, maar dat geldt ook voor de andere dorpen kun je uitgebreide wandelingen maken. Deze uitgezette wandeltochten bevinden zich vaak dicht bij de langlaufpistes. En voor wie niet moe te krijgen is: in La Clusaz en Le Grand Bornand bevinden zich kleine schaatsbaantjes. Je moet hierbij niet denken aan de schaatsbanen die we in Nederland gewend zijn, maar meer aan kleine kunstijsbanen.

Vanuit het Massif des Aravis is het aan te raden een excursie te maken naar het ongeveer 30 km verder gelegen Annecy. Dit stadje, gelegen aan een groot meer, kent een oud centrum, doorsneden door kanalen. Het is verrassend te constateren dat je, op zo’n korte afstand, al in een totaal andere wereld bent. Terwijl de sneeuw in het Massif des Aravis meters hoog ligt opgestapeld, is er in Annecy nauwelijks sneeuw te bekennen…

50+

Wintervakanties zijn door de vele, afwisselende activiteiten, ook voor de 50+, zeker aan te raden. Iedereen kan wandelen ( al of niet op raquettes), langlaufen (zeker op de groene en blauwe pistes), zwemmen, fitnessen, excursies maken en musea bezoeken. De afwisseling tussen de inspanning van een morgen sneeuwactiviteiten en de ontspanning van een middag culturele bezigheden maken een wintervakantie gezond en aangenaam. Het rustige Massif des Aravis dat een zeer overzichtelijk wintervakantiegebied is, is zeer geschikt voor dit doel.

Voor nader inlichtingen kan men zich wenden tot: Maison des Aravis, 74450 St. Jean-de-Sixt, infos@aravis.com; www.aravis.com.

Voor informatie over reservering van de TGV of Thalys: www.nsinternationaal.nl

Top