Retseem Snarf

Terug naar Kinderboeken

Over de maffe meester Frans.

Vanaf 9 jaar.
Uitgeverij Zwijsen,
58 blz, nummer 8 van de serie ‘Leesleeuw’
ISBN 90.276.4926.x
Alleen nog in enkele exemplaren verkrijgbaar bij de schrijver (€ 7,- plus verzendkosten)

Presentatie in de klas

Recensies en reacties
Wil je een reactie geven?

Samenvatting:

Elke vrijdagmorgen komen de kinderen van groep 6 vol verwachting de klas binnen. Vrijdag is de enige dag in de week waarop ze zin hebben om naar school te gaan. Niet omdat het bijna weekend is, maar omdat het de dag is van de verrassing, van de spanning en van het onverwachte. Op vrijdag verandert meester Frans in Retseem Snarf en dan zijn álle lessen leuk!

Top


Recensies en reacties

Naam: Viyesh
Leeftijd: 9
Boek: Retseem Snarf
Waarom heeft het verhaal deze titel?
Omdat meester Frans alles andersom doet op vrijdag.
Wat vond je van het verhaal?
Ja, heel leuk! Er gebeurt heel veel. Ik doe dit boek voor mijn boekenbeurt!
Belangrijkste onderwerp?
De moestuin.
Vraag/Opmerking:
Geen

Top


Presentatie ‘Retseem Snarf´ in de klas van meester Frans

Op donderdag 13 mei 2004 vond de presentatie plaats van mijn boek ‘Retseem Snarf´.

Omdat ik het boek opgedragen had aan meester Frans, leek het mij een goed idee om aan deze meester het eerste exemplaar te overhandigen.


Uitgever Ben Zwijsen
en de schrijver

Om kwart over elf stapten ik en een vertegenwoordiger van uitgeverij Zwijsen,‘Ben Zwijsen´, onverwacht de klas van meester Frans op basisschool ‘Het Baeken´ in Alkmaar binnen.

Natuurlijk vroegen we eerst aan de kinderen van groep 5 en 6 of ze het goed vonden dat we de les onderbraken. Daar hadden ze geen enkel bezwaar tegen. Eerst moesten we zeker weten of deze klas wel de echte klas van meester Frans was. Dat klopte: het was de gemengde groep 5 en 6. Daarna volgde de controle of meester Frans de echte meester Frans was aan wie het boek was opgedragen. In Nederland heten wel meer meesters meester Frans. Ik gaf enkele vragen aan de leerlingen over gebeurtenissen die in het boek voorkwamen en die te maken hadden met wat meester Frans doet of wel eens in zijn leven gedaan heeft. Want meester Frans is een bijzondere meester. Zoveel is wel duidelijk. Gelukkig waren zijn antwoorden correct. Anders zouden we het hele stuk vanuit Tilburg en Hoorn voor niets gereden hebben.

We zagen er nogal vreemd gekleed uit. ‘Ben Zwijsen´ ( of heette hij nou Gerrit of Henk?) was keurig in het pak met een modieuze hoed en zonnebril op, zoals past bij een directeur van een grote uitgeverij. Hij vertelde dat hij natuurlijk niet bij elke presentatie van een boek van zijn uitgeverij aanwezig kon zijn. Daarvoor geeft zijn uitgeverij te veel boeken uit. Hij moet hoe dan ook altijd om ‘de centjes´ denken en dan kun je niet elke dag aanwezig zijn bij de presentatie van een boek. Dat maakte hij de leerlingen snel duidelijk Maar dit vond hij toch wel een bijzondere gelegenheid.

Ikzelf was achterstevoren gekleed: ik had mijn broek en mijn overhemd achterstevoren aan; ik droeg mijn pet achterstevoren en ik had verschillende sokken en schoenen aan. De hoofdpersoon uit het boek ‘Retseem Snarf´ doet ook graag de dingen anders dan anders...

Na het voorlezen van het eerste hoofdstuk overhandigde de directeur van Zwijsen het eerste exemplaar aan meester Frans. Maar daar bleef het niet bij. De directeur van de uitgeverij pakte flink uit en toverde wel vier champagneflessen uit zijn tas. Onder veel gejoel knalden de kurken van de champagne keer op keer tegen het plafond. De kleine deukjes in het plafond zullen een blijvend aandenken vormen aan onze komst.

De hele klas vierde de verschijning van het boek vrolijk mee. Aan de gulheid van ‘Ben Zwijsen´ leek geen einde te komen: hij schonk ook nog eens drie boeken aan de klassenbibliotheek van meester Frans. Hij overhandigde die exemplaren aan Rianne, omdat zij in haar naam de meeste letters had die ook in de naam Frans voorkwamen.

Ik las tenslotte nog een hoofdstuk voor uit het boek ‘Retseem Snarf ´. Toen ging de zoemer. Het was middagpauze. De leerlingen gingen naar huis. ‘Ben Zwijsen´ en ik praatten nog wat na met meester Frans en keerden daarna met lege champagneflessen huiswaarts. Op naar het volgende boek.


De klas van meester Frans op de foto met uitgever en schrijver en ...
meester Frans

Top