Platte Tijs

Terug naar Jeugdboeken

Over een soort Robin Hood van de Lage Landen

10 jaar en ouder
Aantal bladzijdes: 208
Uitgeverij: Christofoor
ISBN: 978-90-6238-822-6
Prijs: € 13,90

Recensies en artikelen
Reacties van lezers
Toneelversie
Wil je zelf een reactie geven?

Bericht van de schrijver over Platte Tijs

In dat boek vertellen we de avonturen van de mysterieuze Platte Tijs, een soort Robin Hood die leefde in de 16e eeuw in de omgeving van Hoorn en die de rijken beroofde om de buit onder arme boeren te verdelen. Met een prachtige bijdrage van mijn zoon Misja die hoofdstuk 17 ‘Ontsnapt’ schreef, en van mijn dochter Nienke, die hoofdstuk 13 ‘Buit in de schuit’ voor haar rekening nam.

Samenvatting Platte Tijs

In de 16e eeuw leeft in de omgeving van Hertensprong een mysterieuze figuur die de bijnaam Platte Tijs draagt. Hij trekt zich het lot aan van de arme boeren, die door hun heren uitgebuit worden. Als een soort Robin Hood steelt hij het geld van de rijken om het uit te delen aan de armen. Die spectaculaire berovingen van de rijke edelen gaan met veel risico en slimheid gepaard. Aan een van die avonturen dankt hij zijn naam Platte Tijs.
Maar de roep om die brutale overvaller te grazen te nemen wordt steeds luider…

Tijs Romans is de zoon van boer Roman Vroegindewei die grond pacht van de Heer van Gouwedam tot Horne. Als na een slecht jaar zijn vader de pacht niet kan betalen wordt hij met zijn broer en zus van de boerderij ‘De barmhartige Samaritaan’ verjaagd. Het gezin vertrekt naar de stad Hertensprong waar zijn vader het smerige werk van leerlooier moet doen om de kost te verdienen. Tijs vindt het vertrek verschrikkelijk ook al omdat hij zo zijn vriendin Reinolde met wie hij als kind vaak speelde en op wie hij verliefd is geworden bijna niet meer zal kunnen zien. Tijs is eigenlijk een mond te veel om te voeden en zijn vader brengt hem naar het klooster ‘Bethlehem’ waar Tijs tegen kost en inwoning in de tuin gaat werken. Door de miserabele omstandigheden en hun armoedige behuizing sterven zijn ouders. Wanneer Tijs hoort dat ook andere boeren van hun boerderij verjaagd dreigen te worden door nietsontziende heren, besluit hij rijke heren te beroven en het geld te verdelen onder de armste boeren in de omgeving. De eerste boer die hij op deze wijze helpt is boer Schuyt, een vriend van zijn vader die de pacht niet meer kan betalen.
Samen zijn maat Dikke Dorus overvalt hij in vermomming rijtuigen en zelfs een schuit en helpt zo de armste boeren uit de omgeving. Ook geeft hij geld aan zijn broer Siebe en zijn zus Elri om hun een goede toekomst te geven. Algauw wordt hij in de streek ‘De Gulden Ridder’ genoemd.
Tot zijn verdriet hoort hij dat Reinolde is uitgehuwelijkt aan een oude landheer, de Heer van Natteburg tot Vijfeiken.
De welgestelde heren uit de omgeving doen van alles om Tijs en zijn maat te pakken krijgen. Tijdens een zwaardgevecht met de schout en zijn rakkers weten Tijs en zijn vriend ternauwernood te ontsnappen, maar in die strijd sneuvelt door een zwaardhouw zijn neus. Vanaf dat moment krijgt hij de bijnaam ‘Platte Tijs’.
Na een laatste beroving besluit hij met zijn overvallen te stoppen. Het wordt steeds gevaarlijker en zijn vriend Dorus, die intussen ook verliefd is geworden, heeft ook niet zo’n zin meer. Ze begraven de overgebleven juwelen en goudstukken op een geheime plek in de hoop dat die schat ooit gevonden zal worden. Na het overlijden van de Heer van Natteburg tot Vijfeiken lijkt voor Tijs en Reinolde de weg vrij om samen gelukkig te worden…

Twee voorwerpen die te maken hebben met Platte Tijs zijn gelukkig bewaard gebleven: een gevelsteen en een schatkaart.
Een aantal boeren wilde de herinnering aan Platte Tijs na zijn dood levend houden. Ze metselden op een nacht een gevelsteen met het hoofd van Platte Tijs in de muur van de gevangenis in de oosterpoort van Hertensprong waar hij ooit gevangen had gezeten. De gevelsteen is na de afbraak van de oosterpoort bewaard gebleven en bevindt zich nu in het Westfries Museum in Hoorn.
En dan is er nog de schatkaart die pas geleden verzegeld is teruggevonden is in de archieven van het klooster ‘Bethlehem’. Het is de eerste keer dat deze schatkaart openbaar wordt gemaakt en in een boek is afgedrukt. De schat van Platte Tijs is tot op de dag van vandaag niet gevonden…


Reacties van lezers

Naam: Sanne

Boek: Platte Tijs

Waarom heeft het verhaal deze titel?

Eerst was zijn bijnaam 'de gulden ridder' maar in zijn laatste gevecht met de schout is zijn neus afgehakt en daardoor werd zijn gezicht plat, vandaar zijn nieuwe bijnaam 'platte tijs'

Hoofdpersoon?

Platte Tijs

Dikke Dorus

De Heer van Natteburg tot Vijfeiken.

Is het leven van de hoofdpersoon veranderd?

Ja, verschrikkelijk veel.

Waar vindt het plaats?

In Hoorn en omgeving, West-Friesland

Wanneer speelt het zich af?

Rond de 16e eeuw

Belangrijkste onderwerp?

Het verhaal probeerde ons duidelijk te maken, dat we niet hoeven te accepteren dat als je een dubbeltje bent, je nooit een kwartje kan worden. Je moet gewoon je best doen om jezelf en anderen te helpen in het leven.

Wat vond je van het verhaal?

Wel leuk geschreven, soms greep het boek me helemaal maar niet al te vaak. Ik heb er veel van opgestoken en ik ben blij dat er toen al zulke goede mensen bestonden.

Makkelijk te lezen?

Makkelijk, de woordenlijst heeft me flink geholpen

Meest bijgebleven?

De dans met Reinolde op het gemaskerde bal en dat haar man haar zo ruw naar binnen sleurde. Ik vond dat heel erg voor haar.

Naam: Ralph

Leeftijd: ?

Boek: Platte Tijs

Waarom heeft het verhaal deze titel?

Omdat Tijs rooft van de rijken en uiteindelijk krijgen ze hem te pakken en wordt er gevochten en hij verliest zijn neus.

Hoofdpersoon?

Platte Tijs,

Dikke Dorus,

Reinolde,

Heer van Natteburg tot Vijfeiken.

Is het leven van de hoofdpersoon veranderd?

Ja.

Waar vindt het plaats?

Noord-Holland.

Wanneer speelt het zich af?

Rond de 16e eeuw.

Belangrijkste onderwerp?

Dat als je een dubbeltje bent, je geen kwartje kan worden.

Wat vond je van het verhaal?

Erg leuk.

Makkelijk te lezen?

Het was goed te lezen en de woordenlijst is erg handig.

Meest bijgebleven?

De overval met de soldaten.

Vraag/Opmerking:

André Nuyens, bedankt voor het boek met handtekening.

Naam: Sieb

Leeftijd: 12

Boek: Platte Tijs

Waarom heeft het verhaal deze titel?

Omdat het gaat over de ''Robin'' Tijs en zijn ‘Robin naam” is Platte Tijs. Ik vind het zelf een minder goede titel. Ik zou dan eerder gewoon de ’Robin Hood van de Lage landen’ doen.

Hoofdpersoon?

Tijs

Is het leven van de hoofdpersoon veranderd?

Ja

Waar vindt het plaats?

West-Friesland

Wanneer speelt het zich af?

In de 16e eeuw

Belangrijkste onderwerp?

Dat hij steelt van de rijken en geeft aan de armen.

Wat vond je van het verhaal?

Leuk en niet saai geschreven.

Makkelijk te lezen?

Makkelijk. Voor sommige woorden was die woordenlijst handig.

Meest bijgebleven?

Dat hij in de gevangenis zat.

Top


Recensies en artikelen

NBD/Biblion over ‘Platte Tijs’

Tijs Romans is de zoon van een arme boer. Hij woont in het zestiende eeuwse Noord-Holland. Zijn vader kan na een slechte oogst de pacht van zijn boerderij niet meer betalen en moet met zijn gezin naar de stad om leerlooier te worden. Tijs vindt dit zo onrechtvaardig, dat hij, als hij oud genoeg is, samen met een vriend rijke mensen gaat beroven en het geld onder de armen verdeelt. Een Nederlandse Robin Hood dus. Ook is hij, net als de echte Robin, verliefd op een edelvrouwe. Dit spannende verhaal is prettig geschreven en zit uitstekend in elkaar. Woorden die voor de jongere lezers onbekend zijn, staan achter in het boek in een woordenlijst. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven in een licht ironische stijl. Dat maakt dat de lezer heel goed mee kan denken met de hoofdpersoon. Het boek heeft een mooi omslag. Uitstekend geschikt voor kinderen vanaf ca. 12 jaar. (B. Handgraaf)

Top

Interview met schrijver van 'Platte Tijs

Redactie ‘Zondag’, november 2010

Van André Nuyens verscheen pas geleden zijn boek ‘Platte Tijs’. Een verhaal over een soort Robin van de Lage Landen die in de omgeving van Hoorn geleefd heeft. Naar aanleiding van zijn nieuwe boek hadden we een interview met de schrijver.

Wat was de aanleiding om een verhaal te schrijver over deze historische figuur?

Iemand vertelde mij een paar jaar geleden over Platte Tijs. Haar zoon had op school een spreekbeurt over hem gehouden. Toen ben ik gaan zoeken naar wat er van die persoon bekend is.

En?

Dat was heel weinig. Zo goed als niets. Er zijn wat volksverhalen over hem, maar veel blijft onduidelijk. Was hij een boerenknecht, een monnik of toch gewoon een ordinaire struikrover? Ook worden er allerlei avonturen aan hem toegeschreven die waarschijnlijk niet kloppen. Maar dat was helemaal niet erg. Het gaf mij juist de gelegenheid zijn avonturen zelf in te vullen.

Heeft ‘Platte Tijs’ echt bestaan?

In legendes zit altijd een kern van waarheid. Er moet een figuur geweest zijn die in opstand kwam tegen het grote klassenverschil tussen rijk en arm in de 16e eeuw. Vergeet niet dat arme boeren in die tijd vaak onvoorstelbaar slecht behandeld werden door hun landheren die baadden in in grote luxe. Meestal werd die situatie gelaten geaccepteerd. Als je voor een dubbeltje geboren was, aanvaardde je simpelweg dat je nooit een kwartje kon worden. Een figuur als Platte Tijs pikte dat waarschijnlijk niet. Ook de gevelsteen van ‘Platte Tijs’ die nog in het Westfries Museum te zien is, is een indirect bewijs. Dat maak je niet zo maar. Dat kan een eerbewijs van dankbare boeren geweest zijn na zijn dood. Het ligt dus voor de hand dat hij een soort Robin Hood was die rijken beroofde om de buit te verdelen aan de arme boeren.

Waarom weer een verhaal uit het verleden?

Ik wil indirect aantonen hoe goed kinderen het vandaag de dag hebben. Ik wil laten zien dat alles voortkomt uit het verleden, dat niets zo maar gebeurt. We dragen veel meer verleden in ons dan we denken. Tegelijk wil ik laten zien dat kinderen in de 16e eeuw in veel opzichten ook hetzelfde waren alskinderen van tegenwoordig. Zij waren ook verdrietig of blij, boos of uitgelaten. Het is ook goed de geschiedenis van je eigen stad, van je eigen omgeving te kennen. Dan waardeer je de schoonheid van alle wat je ziet veel meer, denk ik. Vandaar ook de speurtocht naar de schat van Platte Tijs.

Tijdens die tocht reizen we terug in de tijd aan de hand van een schatkaart die geheimzinnige gegevens bevat. Wie weet vinden we de schat van Platte Tijs …

Kennis en waardering voor het verleden, is dat je enige reden voor het schrijven van ‘Platte Tijs’?

Nee hoor, wat ik wil is eigenlijk eenvoudig. Ik heb een verhaal willen schrijven waaraan kinderen veel plezier beleven en waarvan ze, zonder dat ze het zelf in de gaten, ook nog iets van opsteken. Ik hoop dat ‘Platte Tijs’ zo’n verhaal geworden is.

‘Platte Tijs’, André Nuyens, uitgeverij Christofoor,192 blz, gebonden in harde kaft, € 13,90, in elke boekhandel verkrijgbaar.

Top

Nieuw boek van André Nuyens: ‘Platte Tijs’

6 t/m 16 oktober Kinderboekenweek; Redactie HoornDezeWeek

HOORN - Onlangs is het nieuwe boek 'Platte Tijs' van André Nuyens verschenen. Platte Tijs is een heldenverhaal vol avonturen, onverwachte wendingen, grappige fragmenten met op de achtergrond een heuse liefdesgeschiedenis. In de Kinderboekenweek gaat André Nuyens samen met zijn jonge lezers in Hoorn op zoek naar de schat van Platte Tijs.

André Nuyens is naast het schrijverschap, als docent Frans verbonden aan het Oscar Romero in Hoorn. 'Ik begon met schrijven als tegenwicht tegen de routine die je automatisch krijgt in een baan. Ik vind het leuk om voor kinderen te schrijven omdat ik op deze manier terugkeer naar mijn kindertijd: tijdens het schrijven kruip ik in de huid van de hoofdpersonen en beleef zelf ook de avonturen. Als ik over een bepaald persoon in een boek schrijf, dan moet ik dat kind echt "zijn" om te voelen en te zien wat dat kind op dat moment voelt en ziet. Daarnaast zit er aan veel boeken een autobiografisch tintje: je neemt als schrijver veelal iets van jezelf mee in een boek. Ook wil ik kinderen met mijn boeken graag duidelijk maken wat goed en kwaad is', vertelt André.

Historische kinderboeken
In veel boeken van André Nuyens speelt geschiedenis een grote rol. 'In mijn historische kinderboeken benadruk ik dat kinderen van toen in een groot aantal opzichten niet zoveel verschilden van de kinderen van tegenwoordig. Maar ook dat er wel grote verschillen waren in de manier waarop ze moesten leven. Zoals het verschil tussen rijkdom en armoede.
Over deze standsverschillen en de daarbij behorende kromme verhoudingen, gaat André’s nieuwe boek Platte Tijs. 'In de 16e eeuw leeft in de omgeving van Hertensprong een geheimzinnige vogelvrije figuur die de bijnaam Platte Tijs draagt. Hij trekt zich het lot aan van arme boeren, die door hun heren uitgebuit worden. Als een ware Robin Hood steelt hij geld van de rijken om het uit te delen aan de armen. Die spectaculaire berovingen van de rijke edelen gaan gepaard met slimheid, maar met risico's. Aan een van die avonturen dankt hij zijn naam Platte Tijs. Maar de roep om die brutale overvaller te grazen te nemen wordt steeds luider… Meer ga ik niet verklappen.’

Westfries Museum
Over de figuur van Platte Tijs is in de geschiedenis vrij weinig bekend. Twee voorwerpen die te maken hebben met Platte Tijs zijn gelukkig bewaard gebleven: een gevelsteen en een schatkaart. Een aantal boeren wilde de herinnering aan Platte Tijs na zijn dood levend houden. Ze metselden op een nacht een gevelsteen met het hoofd van Platte Tijs in de muur van de gevangenis in de oude Oosterpoort waar hij ooit gevangen had gezeten. De gevelsteen is na de afbraak van de Oosterpoort bewaard gebleven en bevindt zich nu in het Westfries Museum in Hoorn.
'Platte Tijs' zal volgend jaar ook deel uitmaken van een expositie in het Westfries Museum. Er zal ook veel aandacht besteed worden aan de schrijverscarrière van André Nuyens die intussen meer dan 30 boeken op zijn naam heeft staan.

Op zoek naar de schatkaart
En dan is er nog de schatkaart die pas geleden verzegeld is teruggevonden in de archieven van het klooster 'Bethlehem'. Het is de eerste keer dat deze schatkaart openbaar wordt gemaakt en in een boek is afgedrukt. De schat van Platte Tijs is tot op de dag van vandaag niet gevonden...
Het verhaal past helemaal bij het thema van de komende Kinderboekenweek 2010: Het verbeelden van verhalen. Daar leent 'Platte Tijs' zich uitstekend voor.

Het boek begint zo:

Mijn naam is Tijs Romans, zoon van Roman Vroegindewei. Maar de meeste mensen in deze streek noemen mij Platte Tijs. Zo zijn de mensen in deze omgeving: recht voor zijn raap, zonder aanzien des persoons.
Niet dat ik plat ben. Helemaal niet. Ik ben groot en sterk, robuuster dan de meeste mensen die ik ken. Waarom ze me dan toch Platte Tijs noemen? Dat is een lang verhaal...
Hoor ik daar gefluit? Of is het de wind die rond deze gevangenis waait? Nee, het is mijn knecht die fluit. Ik heb met hem afgesproken dat ik vannacht deze cel ga verlaten. ’s Nachts geeft dat voor iedereen de minste onrust. Dat is wel zo gemakkelijk.
Mijn knecht wordt Dikke Dorus genoemd. Eigenlijk is hij zo mager als een lat. Waarom hij zo heet? Ook dat is een lang verhaal. Maar ik ga er nu vandoor.
Wil je mijn verhaal horen? Ga er dan maar rustig voor zitten...

 
 
 

De schrijver met kinderen op zoek naar de schat van Platte Tijs

Top

Het verhaal van Platte Tijs nu in een kinderboek te lezen

Robin Hood was in Hoorn

Harry Boerrigter, Westfries Weekblad, 6 oktober 2010

HOORN - Neem de 16e eeuw en een held die leeft in de omgeving van 'Horne'. Hij wordt Platte Tijs genoemd en berooft op spectaculaire wijze rijke edelen en deelt de buit uit aan arme uitgebuite boeren. De roep om hem te grazen te nemen wordt steeds groter, maar wat uit de geschiedenis verhalen rest is slechts de mythe. Waaronder het verhaal dat Platte Tijs ook nog ergens een nooit ontdekte schat heeft begraven. Een beter verhaal is er niet voor een kinderboek en André Nuyens schreef het op. Het markeert de start van de Kinderboekenweek in Hoorn en omgeving.

,,Het verhaal past wonderwel bij het thema van de komende Kinderboekenweek 2010: het verbeelden van verhalen," zo vindt Nuyens. Het verhaal is meeslepend, afwisselend spannend, romantisch en ontroerend. En met de omgeving als herkenbare factor, wordt het extra leuk.

,,Over de figuur van Platte Tijs is in de geschiedenis vrij weinig bekend," weet Nuyens na zijn vooronderzoek voor het kinderboek. De geschiedenis van Platte Tijs is een verhaal geworden dat eeuwenlang van vader op zoon, van moeder op dochter is doorverteld en is daarmee deels ook een eigen leven gaan leiden.Twee voorwerpen die te maken hebben met Platte Tijs zijn gelukkig bewaard gebleven: een gevelsteen en een schatkaart.

,,Een aantal boeren wilde de herinnering aan Platte Tijs na zijn dood levend houden. Ze metselden op een nacht een gevelsteen met het hoofd van Platte Tijs in de muur van de gevangenis in de oude Oosterpoort waar hij ooit gevangen had gezeten. De gevelsteen is na de afbraak van de Oosterpoort bewaard gebleven en bevindt zich nu in het Westfries Museum in Hoorn."

En de schatkaart? Er is sprake van een verzegelde schatkaart die zou zijn gevonden in archieven van klooster Bethlehem: Nuyens zal als kinderboekenactiviteit bij boekhandel Stumpel woensdag 13 oktober (14.30 uur Grote Noord) met kinderen die het boek hebben waarin de kaart is afgedrukt, op de fiets stappen in een poging om de schat te vinden. Zie ook www.andrenuyens.nl

Top

Grappig boek over Platte Tijs, de Hoornse rover met een goed hart

Annette Snaas, Noordhollands Dagblad, 5 oktober 2010

HOORN - Spannend jeugdboek,’Platte Tijs’ van de Hoornse schrijver André Nuyens.

Het gaat over de ’Robin Hood’ van de Lage Landen, die rond de 16e eeuw in Noord-Holland leefde. Hij stal van de rijken en gaf het geld aan de armen. Met humor en bravoure overvalt hij koetsen en zet hij de eigenaren letterlijk in hun hemd. Hij is de rakkers en de schout te vlug af, behalve dan die ene keer waarbij zijn neus wordt afgehakt. Mooi hoe hecht de vriendschap is metDorus, hoe trouw zijn liefde voor Reinolde en hoe razend hij is als de rijken het graf van zijn ouders tijdens een jachtpartij vernielen. Alleen het einde is wat verwarrend. Tijs begraaft de gestolen spullen in de grond. In het boek zit een schatkaart. De schrijver nodigt lezers uit de schat te zoeken. Niet duidelijk is waar. Alleen de boerderij De Barmhartige Samaritaan en klooster Bethlehem zijn aanknopingspunten. Niet veel kinderen zullen weten dat het om Blokker gaat.

Top

Nieuw boek van André Nuyens: ‘Platte Tijs’ een mysterieuze Robin Hood uit de omgeving van Hoorn

Verschenen in ‘Zondag’, zondag 3 oktober 2010

Op de achterkant van het boek lezen we de volgende tekst:

‘Mijn naam is Tijs Romans, zoon van Roman Vroegindewei. Maar de meeste mensen in deze streek noemen mij Platte Tijs. Zo zijn de mensen in deze omgeving: recht voor zijn raap, zonder aanzien des persoons.
Niet dat ik plat ben. Helemaal niet. Ik ben een groot en sterk persoon, robuuster dan de meeste personen die ik ken. Waarom ze me dan toch Platte Tijs noemen? Dat is een lang verhaal.
Hoor ik daar gefluit? Of is het de wind die rond deze gevangenis waait? Nee, het is mijn maat die fluit. Ik heb met hem afgesproken dat ik vannacht deze cel ga verlaten. ’s Nachts geeft dat voor iedereen de minste onrust. Dat is wel zo gemakkelijk.
Mijn metgezel wordt Dikke Dorus genoemd. Eigenlijk is hij zo mager als een lat. Waarom hij zo genoemd wordt? Ook dat is een lang verhaal. Maar ik ga er nu vandoor.
Wil je mijn verhaal horen? Ga er dan maar rustig voor zitten...’

Een boeiende uitnodiging die een spannend verhaal belooft …en het ook waar maakt. ‘Platte Tijs’ is een heerlijk heldenverhaal vol avonturen, onverwachte wendingen, grappige fragmenten met op de achtergrond een heuse liefdesgeschiedenis.
Waar gaat het verhaal over? In de 16e eeuw leeft in de omgeving van Hertensprong een geheimzinnige vogelvrije figuur die de bijnaam Platte Tijs draagt. Hij trekt zich het lot aan van arme boeren, die door hun heren uitgebuit worden. Als een ware Robin Hood steelt hij geld van de rijken om het uit te delen aan de armen. Die spectaculaire berovingen van de rijke edelen gaan gepaard met slimheid, maar met risico’s. Aan een van die avonturen dankt hij zijn naam Platte Tijs. Maar de roep om die brutale overvaller te grazen te nemen wordt steeds luider… Meer zal ik niet verklappen.

Over de figuur van Platte Tijs is in de geschiedenis vrij weinig bekend. Het is een verhaal dat generaties lang werd doorverteld. Twee voorwerpen die te maken hebben met Platte Tijs zijn gelukkig bewaard gebleven: een gevelsteen en een schatkaart. Een aantal boeren wilde de herinnering aan Platte Tijs na zijn dood levend houden. Ze metselden op een nacht een gevelsteen met het hoofd van Platte Tijs in de muur van de gevangenis in de oude Oosterpoort waar hij ooit gevangen had gezeten. De gevelsteen is na de afbraak van de Oosterpoort bewaard gebleven en bevindt zich nu in het Westfries Museum in Hoorn.
En dan is er nog de schatkaart die pas geleden verzegeld is teruggevonden is in de archieven van het klooster ‘Bethlehem’. Het is de eerste keer dat deze schatkaart openbaar wordt gemaakt en in een boek is afgedrukt. De schat van Platte Tijs is tot op de dag van vandaag niet gevonden...

Het is een goede zaak dat dit verhaal dat eeuwenlang van vader op zoon, van moeder op dochter is doorverteld nu onder de aandacht is gebracht van het lezend publiek. Een vertelling die met zijn thema van de strijd tegen het grote verschil tussen rijk en arm in de 16e eeuw een groot publiek zal aanspreken.
Het verhaal past wonderwel bij het thema van de komende Kinderboekenweek 2010: het verbeelden van verhalen. Daar leent Platte Tijs’ zich uitstekend voor. Er is weinig voor nodig om als lezer bij deze avonturenroman beelden op te roepen en een ‘film’ te maken. Kortom, dit meeslepende verhaal, afwisselend spannend, romantisch en ontroerend, is een aanrader voor jong en oud!

Op woensdag 13 oktober, 14.30 uur, zal bij boekhandel Stumpel in Hoorn de Kinderboekenweek 2009 op speciale wijze geopend worden.
Aan de hand van de schatkaart in het boek zal de Hoornse kinder- en jeugdboekenschrijver André Nuyens voor liefhebbers een bijzondere fietstocht maken met kinderen die in het bezit zijn van het boek ‘Platte Tijs’. Met de hulp van Christiaan Schrickx, medewerker van de Archeologische Dienst in Hoorn en deskundige op het gebied van schatgraven, én de slimheid van de kinderen zal hij een poging doen om de schat van Platte Tijs te vinden.

‘Platte Tijs’ zal volgend jaar ook deel uitmaken van een expositie in het Westfries Museum die gewijd zal zijn aan het onderwerp ‘misdaad en straf’. Er zal in dat verband ook veel aandacht besteed worden aan de schrijverscarrière van André Nuyens die intussen meer dan 30 boeken op zijn naam heeft staan.

‘Platte Tijs’, André Nuyens, uitgeverij Christofoor,208 blz, gebonden in harde kaft, € 13,90, in elke boekhandel verkrijgbaar.

Top

De legende van een Robin Hood in de streek tussen Alkmaar en Hoorn

Verschenen in ‘Westfriesland op Zondag’, zondag 3 oktober 2010

Vorige week verscheen het nieuwe boek ‘Platte Tijs’ van André Nuyens, een verhaal dat zich afspeelt in het verleden, om precies te zijn in de 16e eeuw. Een boeiend verhaal waar het vertelplezier vanaf spaten dat je in één adem uitleest.

In de 16e eeuw leeft in de omgeving van Horne een mysterieuze figuur die de bijnaam Platte Tijs draagt. Hij trekt zich het lot aan van de arme boeren, die door hun heren uitgebuit worden. Tijs Romans is de zoon van boer Roman Vroegindewei die grond pacht van de Heer van Gouwedam tot Horne. Als na een slecht jaar zijn vader de pacht niet kan betalen wordt hij met zijn broer en zus van de boerderij ‘De barmhartige Samaritaan’ verjaagd. Tijs is eigenlijk een mond te veel om te voeden en zijn vader brengt hem naar het klooster ‘Bethlehem’ waar Tijs tegen kost en inwoning in de tuin gaat werken. Door de miserabele omstandigheden en hun armoedige behuizing sterven zijn ouders. Wanneer Tijs hoort dat ook andere boeren van hun boerderij verjaagd dreigen te worden door nietsontziende heren, besluit hij rijke heren te beroven en het geld te verdelen onder de armste boeren in de omgeving. Samen zijn maat Dikke Dorus overvalt hij in vermomming steelt hij als een soort Robin Hood geld van de rijken om het uit te delen aan de armen. Natuurlijk doen de welgestelde heren uit de omgeving doen van alles om Tijs en zijn maat te pakken krijgen...

Er is in de geschiedenis weinig bekend over Platte Tijs. Het verhaal werd eeuwenlang aan de volgende generatie doorverteld. Het is mooi dat deze vertelling nu bereikbaar is voor een lezend publiek. De lezer zal zich gemakkelijk identificeren met de underdog, met Platte Tijs, die de strijd aanbindt met de hoge heren en het bestaande onrecht probeert ongedaan te maken.

Twee voorwerpen die te maken hebben met Platte Tijs zijn gelukkig bewaard gebleven: een gevelsteen en een schatkaart. Een aantal boeren wilde de herinnering aan Platte Tijs na zijn dood levend houden. Ze metselden op een nacht een gevelsteen met het hoofd van Platte Tijs in de muur van de gevangenis in de oude Oosterpoort van Hertensprong waar hij ooit gevangen had gezeten. De gevelsteen is na de afbraak van de Oosterpoort bewaard gebleven en bevindt zich nu in het Westfries Museum in Hoorn. En dan is er nog de schatkaart die pas geleden verzegeld is teruggevonden is in de archieven van het klooster ‘Bethlehem’. Het is de eerste keer dat deze schatkaart openbaar wordt gemaakt en in een boek is afgedrukt. De schat van Platte Tijs is tot op de dag van vandaag niet gevonden…

‘Platte Tijs’ is origineel en, spannend en humoristisch. Een meeslepend verhaal dat met veel vaart is geschreven en dat elke lezer, jong en oud, zal kunnen waarderen. Eerdere boeken van André Nuyens, Het geheim van de zandloperen De dievegge en de gek werden genomineerd voor de Thea Beckmanprijs, Jonge helden! voor de Archeonprijs en De gestrande Meermin voor de Archeonprijs en de Hotze de Roos Prijs.

‘Platte Tijs’, André Nuyens, uitgeverij Christofoor, 208 blz, gebonden in harde kaft, € 13,90.

Top

Door te schrijven voel ik mijzelf weer kind

Rabo magazine Hoorn en Omstreken Editie 3, 2010

 

 

Top


Toneelversie van ‘Platte Tijs’, uitgevoerd op de Rode Steen te Hoorn op 28 en 29 mei 2011

De Heer van Natteburg tot Vijfeiken tekent op de grond de omvang van zijn landerijen en wordt op dat moment beroofd van zijn beurs
Boer Schuyt ontvangt de buit van de beroving van de Heer van Natteburg tot Vijfeiken
Platte Tijs vraagt Reinolde ten dans tijdens het gemaskerde bal op de binnenplaats van het landhuis van de Heer van Natteburg tot Vijfeiken

Top