Parijs en zijn vele verborgen parels. (2010)

Terug naar Reisartikelen

Parijs is een stad waar je voortdurend verborgen parels kunt ontdekken.

Dit keer lag ons onderkomen in een de trendy wijk Bercy, niet ver van het Gare de Lyon. Ons hotel, Le Quartier Bercy, is bijzonder prettig met zijn strak moderne inrichting in de kamers en de serre die dienst doet als ontbijtzaal. Het is een hotel op een rustige binnenplaats met schone kamers, een vriendelijke bediening en een uitstekend ontbijt. Bijna on-Frans…

Wat niet veel mensen weten is dat er dwars door Bercy, tussen de Place de la Bastille en het Bois de Vincennes een zogenaamde ’promenade plantée’ loopt: een voetpad op een voormalig viaduct waarop een oude spoorbaan liep.

Parijs moet je wandelend bezoeken. Er zijn eigenlijk drie grote wandelingen te maken.

De eerste klassieke wandeling begin je bij de Notre Dame, het hart van de stad, op het Ile de la Cité. Vervolgens loop je door het Quartier Latin, het Jardin du Luxembourg om via Saint-Germain des Prés naar het startpunt terug te keren.

In het Quartier Latin staat een van de oudste kerken van Parijs van St-Julien-du-Pauvre. In de tuin van deze kerk staat de oudste boom van Parijs. Bezoek ook eens een keer het tamelijk onbekende Musée Cluny, waar Parijs zijn middeleeuwse schatten heeft ondergebracht. Het Jardin du Luxembourg is een oase van rust te midden van het drukke verkeer. Aan de overkant van het park ligt een andere verborgen parel: het kleine Musée Zadkine. In het voormalige atelier van deze kunstenaar, die het beeld ‘de verwoeste stad’ in Rotterdam heeft gemaakt, staat een aantal prachtige beelden van deze beeldhouwer. Tijdens deze wandeling, iets voorbij Saint-Gernain-des-Prés, ligt in de Rue de Grenelle, het Musée Maillol. Dit museum is gewijd aan de beeldhouwer Maillol die voornamelijk vrouwfiguren beeldhouwde.

Een andere klassieker is de wandeling die begint bij het Louvre en in één rechte lijn via de Tuilerieën, de Place de la Concorde, de Champs-Elysées en de Arc de Triomphe het grootste museum ter wereld verbindt met de torenflats van La Défense. Als je het Louvre ingaat, maak dan vooraf een keuze, bijvoorbeeld de magnifieke Egyptische afdeling of de afdeling over Mesopotamië.

Tijdens deze wandeling wordt het volgende museum vaak overgeslagen: het Musée de l’ Orangerie (links in de Tuilerieën, tegen het Place de la Concorde aan) bevat een magnifieke collectie van de Impressionisten en vormt een goed alternatief voor het Musée d’Orsay. Kijk ook eens naar de vaak bijzondere exposities in het Grand Palais en het Petit Palais.

Een derde wandeling kun je maken in de Marais waar ook een aantal bijzondere monumenten op loopafstand bij elkaar ligt, zoals het Centre Pompidou waar altijd van alles en nog wat te doen is en het fantastische Musée Picasso. Maar stap ook eens het Musée Carnavalet binnen met een fraaie expositie over de geschiedenis van Parijs, slenter over mooi omsloten Place des Vosges. Naast het Centre Pompidou ligt het Place Stravinsky, waar de kunstenares Nikki de Saint-Phalle verassende fonteinen heeft gecreëerd. Een mooie plek om even uit te rusten.

Een nieuw museum voor de meeste toeristen is het Musée du Quai Branly (goed te combineren met de ernaast gelegen Eiffeltoren). Ook dit gebouw is een architectonisch juweeltje en subliem ingericht. Het is een volkenkundig museum met cultuurvoorwerpen uit beschavingen van alle delen van de wereld.

Voor meer info: www.frankrijkhuis.nl

Top