A taste of Ireland

Terug naar Reisartikelen

Verslag van een tocht door Ierland. Zomer 2002

In de uithoeken van ons continent lijkt Europa op z'n mooist: Portugal, ScandinaviŽ, Griekenland, maar zeker ook Ierland. In een land met een kwart van de Nederlandse bevolking dat daarentegen vier keer zo groot is, is rust verzekerd. Daarnaast tref je een ruig, gastvrij en rijk land aan, waar het goed toeven is.

We vliegen op Shannon Airport aan de westkant van het eiland en maken van daaruit een rondrit door het midden en het zuiden. Het links rijden, dus ook het links schakelen, is wel even wennen op de wegen die vaak smaller zijn dan bij ons, maar de Ieren zijn geduldig en hebben begrip voor stuntelige buitenlanders... Ook schapen en koeien als medeweggebruikers is even wennen.

Meteen de eerste avond is het al raak: nadat we ons in de drukke pub te goed gedaan hebben aan de Irish stew, worden we onthaald op die typisch opzwepende Ierse folk music. Eťn bandlid begint te spelen en het ene instrument na het andere valt in en geeft er een swingend geheel aan.

Ierland is een land dat veel heeft geleden onder de plunderingen van achtereenvolgens de Vikingen, de Noormannen en de Engelsen die het land zo 'n 800 jaar domineerden. Daarbij kwam in de jaren 1840 de Great Famine, de Grote Hongersnood, door een paar mislukte aardappeloogsten waardoor een miljoen Ieren stierven. Het was het begin van de grote uittocht van Ieren naar Amerika, die de bevolking halveerde!

Niettemin is er veel moois te bewonderen in Ierland. Vervallen abdijen, kerken en kastelen maken vaak nog meer indruk dan een zorgvuldig gerestaureerd paleis met alles erop en eraan.

In het westen van het land liggen de zeer bekende natuurgebieden de Burren met de Cliffs of Moher en de Connemara.. Op een bepaalde plek bij de 200 meter hoge kliffen worden de druppels door de wind zo hoog opgestuwd dat we even door een soort douche wandelen. De Burren is een bizar landschap: lange stenen richels, doorsneden door gleuven waarin van alles groeit,van geranium tot kamperfoelie, bepalen hier de natuur. De Connemara daarentegen is een ruig veenlandschap waar nog turf gestoken wordt.

Ons startpunt is Ennis, dicht bij Shannon Airport gelegen.. Maar deze omgeving biedt een uitstekende kennismaking met Ierland: in Craggaunowen is een mooi open luchtpark dat het leven laat zien van de prehistorische bewoners. Ze leefden vaak op eilandjes in het meer die kunstmatig werden aangelegd. Deze eilandjes werden door een of meerder families bewoond en waren uitsluitend per boot bereikbaar waardoor ze een zekere bescherming tegen indringers boden. In dezelfde omgeving ligt Bunratty Castle. Niet alleen het kasteel is te bewonderen, maar daarbij hoort ook een folklore park met een Iers dorpje uit lang vervlogen tijden.

Dichtbij Ennis, in Dysert O'Dea, staat, midden in het weiland, een gaaf Iers Holy Cross De mooiste staat in het kloostercomplex Clonmacnoise, vroeger een kruispunt van wegen die van oost naar west en van noord naar zuid liepen. Wat opvalt is de zeer uitgebreide en goed gedocumenteerde voorlichting die bij alle bezienswaardigheden in Ierland wordt gegeven. Evenals in Engeland, zijn de meeste attracties voorzien van een coffee shop en een uitgebreide craft shop, waarin in ieder geval goede souvenirs aangeboden worden.

In Birr bij het kasteel staan de hoogste taxussen ter wereld die inmiddels in het Guinness Book of Records zijn opgenomen.Het midden van Ierland is nog rustiger dan de andere delen. In dit glooiende landschap kom je tijdens een wandeling soms uren niemand tegen.

Dublin is in allerlei opzichten het hart van Ierland.Er is opeens drukte, veel verkeer en veel bezienswaardigheden op een paar vierkante kilometer. De stad is een bezoek zeker waard, want de grootste schatten van de Kelten, de Vikingen, de Noormannen en de vele kunstwerken uit de rijke Middeleeuwse kloostercultuur van Ierland vind je terug in het National Museum.Ook een wandeling door Temple Bar met z'n vele gezellige pubs doet je terugwanen in die tijd...We hadden een lekker zonnige dag in de hoofdstad en het St Stephen's Green, een park in het centrum, krioelde van de wandelende of lezende Dubliners. Wie het standbeeld van Oscar Wilde zoekt, moet even doorlopen naar het naburig gelegen Marrion Square. Bij het standbeeld van een uitdagende Wilde staan een aantal provocerende uitspraken die tot nadenken stemmen. In het beroemde Trinity College ligt het Book of Kells uit 800: vier monniken schreven de vier evangeliŽn over in een vaak uitbundig geÔllustreerd boek

Niet ver van Dublin liggen de Wicklow Mountains. Een rit via de vroegere Military Road dwars over de Sally Cap door deze verlaten bergen met z'n uiterst smalle wegen is een belevenis.

Kilkenny is een plezierige stad, niet alleen vanwege de het fraaie kasteel, maar ook door de talrijke gezellige pubs in het hart van dit stadje. Naast het kasteel ligt het National Design Craft Center voor de liefhebbers van originele Ierse kunstvoorwerpen en kleding.

Via de Rock of Cashel, een heuvel in het landschap waar een kerk en een kasteel te bewonderen is, zakken we af naar het zuiden om de drie Rings te rijden:de Ring of Beara, de overbekende Ring of Kerry en de Ring of Dingle. Onderweg naar deze schiereilanden rijden we langs de Dromberg Circle: een ring van rechtopstaande stenen uit prehistorische tijden met zicht op de zee. Op 21 december valt de zon precies op de altaarsteen in de cirkel. En dat hadden ze 5000 jaar geleden al ontdekt.! Onze halte die dag is Bantry, een prima basis voor een bezoek per fiets aan het kleine schiereiland Sheep's Head en natuurlijk Bantry House and Gardens. Dit kasteel is prachtig ingericht. Op de vloer in de binnenhal liggen uit Pompeji afkomstige vloeren van mozaÔek! Dichtbij ligt Garinish Island met z'n mooi aangelegde Italiaanse tuin. De boottocht erheen brengt je langs mini-eilandjes waarop zeehonden in de zon liggen. Doordat het hier nooit vriest, zie je soms bomen die je absoluut niet zou verwachten, zoals agaven. De Ring of Beara is minstens zo mooi als de andere twee meer bekende rings: de Ring of Kerry en de Ring of Dingle. De kleine dorpjes Alihies en Eyeries met z'n felkleurige huizen zijn nog zeer authentiek. De vergezichten vanaf de bergen op de zee, de baaien of de vele eilandjes voor de kust zijn adembenemend.

De Ring of Kerry rijen we anti-clockwise om de vele bussen te vermijden.. Aan het begin van de ring, bij Killorglin, ligt een 'cob village', een soort open luchtmuseum van een 'turfdorpje'. Het toont aan hoe klein de mensen zo'n honderd jaar geleden behuisd waren.

Op het schiereiland Dingle bereiken we de meest westelijke plek van Europa door bij het uiterste puntje van dit schiereiland over de kaap heen zo ver te wandelen als we maar kunnen. Het geeft toch een apart gevoel.daar te staan en over de zee te staren. Op de kaap is een museum gewijd aan de Blasket Islands. De laatste bewoners van de eilandengroep zijn in 1953 geŽvacueerd. Het museum vertelt aan de hand van film en foto's over het barre leven op de eilanden.

In het Kerry County Museum in Tralee, de hoofdstad van Kerry, is een goed gedocumenteerde en boeiende expositie over de streek Kerry van prehistorische tijden tot het heden.Daarnaast is er voor kinderen en volwassenen de zeer geslaagde 'Medieval Exprience': zittend in een karretje rijd je door een middeleeuws straatje in Kerry, terwijl je luistert naar de uitleg over de bewoners en hun bedrijfje en de daarbij behorende geuren ruikt.

Ierland is een fantastisch vakantieland voor wie interessante bezienswaardigheden wil zien, voor wie oog heeft voor soms onherbergzame natuur, voor wie houdt van een gastvrije sfeer en voor wie soms wat minder mooi weer op de koop toeneemt. Reizen met een huurauto langs B&B's is een goed alternatief, want de meeste zijn zeer goed: de ontvangst is allerhartelijkst, de kamers zijn royaal en het ontbijt uitgebreid.

Veel vakantieplezier!

Top