Wat God gemaakt heeft ... in de Drôme en de Vaucluse

Terug naar Reisartikelen

Frankrijk blijft nummer één qua vakantiebestemming van de Nederlanders. En terecht! Het land heeft zoveel verschillende landschappen, van zee tot hoge bergen dat je er je levenlang niet uitgekeken raakt. De Drôme en de Vaucluse behoren tot de mooiste gebieden van Frankrijk. Dat wordt gelukkig steeds bekender, maar niettemin zijn er in deze gebieden veel onontdekte schoonheden.

In de Vallée de la Drôme met z’n mooie ronde glooiende heuvels en dalen, z’n verscholen dorpjes en Romaanse kerkjes blijf je ontdekken. Naast de wat grotere stadjes als Dieulefit (letterlijk: God heeft het gemaakt), Grignan en Crest, zijn er talrijke dorpen die ‘een omweg waard’ zijn, zoals Poët-Laval en Taulignan of Saou met zijn bijzondere Forêt de Saou tussen twee bergkammen. Het is heerlijk verfrissend vanuit Saillans een kanotocht te maken op de prachtige rivier de Drôme en te genieten van de vaak ongerepte natuur naast de rivier. Meer naar het oosten ligt de streek Diois met Die als centrum. Ook Frankrijk ontdekt steeds meer het gemak van de elektrische fiets. Dat is voor de toerist een uitkomst in dit heuvelrijke gebied waar de lavendelvelden in de zomer steeds paarser kleuren. Vanuit Die kun je deels langs de Drôme en dwars door de wijnvelden (waar de beroemde Clarette de Die vandaan komt) op de e-bike een mooie tocht maken naar Châtillon-en-Diois. Ten noorden van dit stadje met een doolhof aan straatjes in zijn middeleeuwse centrum ligt een van de mooiste valleien in Frankrijk, de Vallon de Combau die je via een smal steil weggetje per auto kunt bereiken. Deze kleine vallei, op ongeveer 1700 meter hoogte, ligt tussen hoge bergkammen in geklemd en heeft een geheel eigen flora, zoals blauwe gentiaan, ranonkel ,geranium etc. Tijdens de rondwandeling van ongeveer 2 uur heb je een magnifiek uitzicht op steile bergkammen en hoge pieken. En wat een stilte!

Ten noorden van de Diois ligt de nog meer onbekende Vercors, een streek van bergen en groene dalen waar je naar hartenlust kan wandelen. Het beleid om van de Drôme een streek te maken waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen wordt steeds meer zichtbaar. Overal staan borden die je op weg helpen.

In de Vercors was het verzet in de Tweede Wereldoorlog zeer actief. In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog sloten de Duitsers een dal af en slachtten de verzetslieden af. In het dorp Chapelle-en-Vercors werd een groot aantal dorpelingen tussen 17 en 33 jaar zonder pardon gefusilleerd. Ter plekke, in het Cour des Fusillés, op de binnenplaats van een boerderij is een glazen monument opgericht met de namen van de gevallen verzetslieden. Ernaast, in een van de kamers van de voormalige boerderij wordt via stemmige muziek en een verslag van de tragische gebeurtenissen het drama op indrukwekkende wijze herdacht. In het nabijgelegen Vassieux-en-Vercors, dat door de Duisters in zijn geheel werd vernietigd, is een Verzetsmuseum dat, aan de hand van foto’s en voorwerpen, een goed beeld geeft van het verzet in deze streek. Even verderop, buiten het dorp, ligt de begraafplaats met graven van veel gevallen verzetslieden.

Iets ten noorden van deze streek ligt Pont-en-Royans, wel eens de Poort naar de Vercors genoemd, omdat het in een kloof ligt die toegang geeft tot dit gebied. Dit dorp behoort tot ‘les ‘plus beaux villages de France’. De balkons van de huizen hangen boven de rivier die langs het dorp stroomt. Het Musée de l’Eau’ aan de rivier laat zien hoe belangrijk de rol van water is waar ook ter wereld.

De Vercors met zijn dalen en typische grijze loodrechte bergkammen is heel rustig, niet toeristisch en een uitstekend wandelgebied.

Tip: De chambre et table d’hôte La Vercorelle in centraal gelegen dorp Léoncel

Aan de zuidkant van de Drôme, net in de Vaucluse, ligt Bédoin. Dit op zich niet bijzondere stadje dankt zijn bekendheid aan de reuzenberg die ernaast ligt, de Mont Ventoux. Hier strijken jaarlijks duizenden fietsers neer in chambres d’hôte, hotels en op campings om deze mythische berg te bedwingen, bij voorkeur per fiets of anders wandelend of per auto. Vanuit de verre omgeving duikt deze berg met een hoogte van 1912 meter op uit de heuvelachtige omgeving. Met grote regelmaat maakt deze berg deel uit van de Tour de France.

Vlakbij Bédoin ligt het uitgestrekte Domaine de Bélézy. Ook op deze camping voor naturisten zullen zeer ook wielrenners zitten die de Mont Ventoux willen veroveren, maar de camping is vooral een prachtige stek voor mensen die in harmonie met de natuur hun vakantie willen doorbrengen. Deze ‘art de vivre’ zonder belemmerende kleren past uitstekend in dit Domaine waar zelfs een moestuin voor de liefhebbers is aangelegd. Rust, ruimte en respect voor zichzelf, voor elkaar en het milieu zijn de sleutels voor een aangenaam verblijf in dit vakantiedorp. Het schitterende uitzicht op de Mont Ventoux maakt er ongetwijfeld deel van uit.

De grote open ruimte voor de mas (Provençaalse boerderij), is het hart van het Domaine. Het wordt gevormd door een grasveld met platanen die in de hete middaguren de nodige koelte en schaduw geven, een voetbalveld, een volleybalveld, een introductieveldje voor beginnende golfers. Een aantal paalwoningen in het bos tegen de heuvel aan vormt een bijzondere accommodatie. Vlakbij de mas is zelfs een jongerenclub en een office de tourisme. Geen overbodige luxe want vanaf deze plek kun je zowel de Drôme als de Vaucluse verkennen.

Daar hoort natuurlijk de beklimming van de Mont Ventoux bij … al is het per auto. Boven, vanaf de top heb je bij helder weer een weids uitzicht over de omgeving. Je kunt in noordwestelijke richting een mooie tocht maken naar het wonderschone Romeinse Vaison-la-Romaine, Suze-la-Rousse en La Garde-Adhémar. Een even fraaie route is die naar het meer oostelijk gelegen Montbrun-les-Bains, Aulan, St-Auban-sur-l’Ouvèze en Mollans-sur-Ouvèze.

In de Vaucluse liggen maar liefst zeven dorpen die voorkomen op de lijst van ‘de mooiste dorpen van Frankrijk’ waaronder Gordes, Roussillon en Venasque. Wat een rijkdom te midden van zoveel cultuur en natuur te wonen! Ook hier zijn overal borden aangebracht om het wandelen en fietsen te stimuleren. De overal zichtbare Mont Ventoux voedt waterrijke dorpen als Isle-sur-la-Sorgue, Pernes-les-Fontaines en Fontaine-de-Vaucluse.

En op weg, terug naar Nederland, een tip voor cultuurliefhebbers. Kortgeleden werd een filiaal van het Louvre in de stad Lens, gelegen tussen Lille en Arras, geopend. Het Louvre Lens biedt een volkomen nieuwe presentatie van de collecties van het Louvre in Parijs, het grootste museum ter wereld, en neemt de bezoeker mee voor een verrassende rondleiding door de kunstgeschiedenis met 205 kunstwerken in de zogenaamde Galerie du Temps, ingedeeld in 3 belangrijke periodes: de Oudheid, de Middeleeuwen en de Moderne tijd.

Deze semipermanente expositie toont gedurende vijf jaar meesterwerken uit het Louvre in Parijs in een chronologische presentatie. Een tijdsbalk neemt de bezoeker mee op reis van 3500 jaar voor Christus tot en met de 18e eeuw! Een unieke gelegenheid in een paar uur de grootste cultuurschatten uit de wereld van de afgelopen 5000 jaar te kunnen aanschouwen. En niet onbelangrijk: de uitleg bij deze schitterende uitingen van de oudste beschavingen ter wereld tot heden wordt in drie talen gegeven: in het Frans, het Engels …en het Nederlands.

Voor wie van hier op dezelfde wijze in een andere omgeving wil vertoeven is Domaine de la Sablière een goed alternatief. Deze camping ligt aan de westkant van de Rhône, in de Gard, bij St. Privat de Champclos bij Barjac. Deze camping die tegen de heuvels aan ligt in de Gorge de la Cèze, heeft als pluspunt dat je of bij het zwembad of bij de rivier kunt recreëren. Tegen de heuvels op dit domaine, met een schitterend uitzicht op de Gorge de la Cèze, liggen ruime bungalows voor wie van comfortabel kamperen houdt.

Voor meer informatie over een verblijf in de Drôme: Agence de Développement Touristque de la Drôme, 8 rue Baudin - Bp 531 - 26005 Valence cedex, Tél.: +33 (0)4 75 82 19 26 - Fax: +33 (0)4 75 56 01 65;

voor een verblijf op het Domaine de Bélézy: www.belezy.com;

voor een verblijf op Domaine de Sablière: www.villagesabliere.com;

Top