De geheime SMC in de brugklas

Terug naar Jeugdboeken

Over avonturen van een groepje vrienden in de brugklas

Leeftijd: 10 jaar en ouder
Aantal bladzijdes: 127
Uitgeverij: Literoza
ISBN: 978-90-484-9034-9
Prijs: € 14,95

Recensies en artikelen
Reacties van lezers
Wil je zelf een reactie geven?

Samenvatting:

Vier jongens en één meisje vormen samen een geheime club, de SMC. De afkorting betekent StoereMensenClub, want de leden moeten ieder seizoen een stoere daad’ verrichten. Elk lid afzonderlijk moet een opdracht uitvoeren die durf vereist.

De leden van de SMC zitten intussen in de brugklas. In plaats van de oudste leerlingen op de basisschool behoren ze nu weer tot de jongsten van de school. Ze treffen in hun klas aardige leerlingen, maar ook een pestkop. Ook merken ze dat sommige leraren niet zo aardig zijn. Maar de leden van de SMC hebben voor hetere vuren gestaan en nemen wraak waar dit nodig is…


Reacties van lezers

NBD-Biblion

De geheime SMC in de brugklas

Een meisje en vier jongens vormen samen de S(toere)M(ensen)C(lub). De club komt wekelijks bij elkaar.
Elk seizoen moet een lid een stoere opdracht uitvoeren die de leden voor elkaar verzinnen. Vervolg (na 23 jaar) op 'De geheime SMC', dat onlangs opnieuw is uitgebracht. Het is goed los te lezen. De leden zitten inmiddels in de brugklas. In hun opdrachten gaan ze vaak de strijd tegen onrecht aan. Het verhaal is opgedeeld in dertien genummerde en getitelde hoofdstukken. De coverillustratie is een zeer eenvoudige, wat kinderlijke, met verf ingekleurde pentekening en laat een situatie uit het boek zien.
De Hoornse jeugdboekenschrijver en leraar Frans heeft ook diverse historische jeugdboeken op zijn naam staan.
Voor lezers vanaf ca. 10 jaar die zich graag identificeren met de leden van de SMC.

Top


Recensies en artikelen

André Nuyens: ‘Als je schrijft, ben je zelf ook weer kind’

Interview Jongerenpers Gibraltar Amsterdam, Amsterdam, 2 oktober 2013

Schrijver André Nuyens heeft wel 30 boeken geschreven. Hij heeft in bibliotheken en in scholen voorgelezen. Op 2 oktober las hij voor de eerste keer bij Podium Mozaïek in Amsterdam voor.

‘Als je een boek leest, stap je in een andere wereld,’ zegt André. ‘Dan ben je zelf de held.’

Hij las vroeger zelf ook heel graag.

Drie soorten boeken

Hij was vroeger meester en schreef in zijn vrije tijd boeken.
‘Ik ben al 65, maar als je schrijft, dan word je ook een beetje een kind. Daarom vind ik het leuk. Ik schrijf drie soorten boeken: voor kinderen van 4 tot 7 jaar maak ik prentenboeken, voor kinderen van 7 tot 10 kinderboeken en vanaf 10 jaar jongerenboeken.’

De club

De titel van het boek waaruit hij vandaag leest, over de SMC (Stoere Mensen Club) heeft hij verzonnen omdat zijn dochter vroeger een club had die bijna zo heette: de Stoere Meiden Club. ‘Maar ik wilde dat het ook over jongens en meisjes ging, dus ik heb er Stoere Mensen Club van gemaakt.’

Interview en foto’s Rumeysa Deveci, Sarah Deveci en Beverlyn Boahene

Kinderboekenweek 2013: Twee nieuwe kinderboeken van André Nuyens

Redactie ‘Westfriesland op Zondag’, 29 september 2013

Deze week verscheen van de Hoornse schrijver André Nuyens maar liefst twee boeken in het kader van de Kinderboekenweek 2013.
Het eerste boek is een vervolg op het eerder verschenen kinderboek ‘De geheime SMC’.

Het vervolg heet ‘De geheime SMC in de brugklas’. Vier jongens en één meisje vormen samen een geheime club, de SMC. De afkorting betekent StoereMensenClub, want de leden moeten ieder seizoen een stoere daad’ verrichten. Elk lid afzonderlijk moet een opdracht uitvoeren die durf vereist. De leden van de SMC zitten intussen in de brugklas. In plaats van de oudste leerlingen op de basisschool behoren ze nu weer tot de jongsten van de school. Ze treffen in hun klas aardige leerlingen, maar ook een pestkop. Ook merken ze dat sommige leraren niet zo aardig zijn. Maar de leden van de SMC hebben voor hetere vuren gestaan en nemen wraak waar dit nodig is…

André Nuyens schreef in dit tweede deel over de SMC een origineel verhaal vol spanning en avontuur. Hij legt de nadruk op de waarde van vriendschap, solidariteit en strijd tegen onrecht. Humor en fantasie zijn de pijlers van dit deels autobiografische boek. Elk kind zal zich graag identificeren met de leden van de SMC.

‘De geheime SMC in de brugklas’, André Nuyens, uitgeverij Literoza, verkrijgbaar in de boekhandel, bij uitgeverij Literoza of via bol.com.

Top