De waterwolf

Terug naar Jeugdboeken

De doorbraak van de Zuiderzeedijk vlakbij Hoorn.

Leeftijd 10+
Uitgeverij Zwijsen
93 blz.
ISBN 90.276.6023
Uitverkocht (maar misschien nog te vinden in de bibliotheek!)
Recensies en artikelen
Reacties
Wil je een reactie geven?

Samenvatting:

Tijdens een hevige stormvloed op 17 november 1675 breekt de Zuiderzeedijk door. Het boerenechtpaar Andries Reinertsz en Aaltje Fransz woont met hun tweeling Micha en Nynke in Mariawoude, in een polder pal achter de dijk. Het is nacht, het is koud, een geweldige storm giert om de kleine boerderij. Angstig ziet de familie het water in de hoeve langs de muren omhoogkruipen…

In ‘De waterwolf‘ vertel ik het verhaal van een grote doorbraak van de Zuiderzeedijk vlakbij Hoorn in 1675. Dit boek is in januari 2006 bij uitgeverij Zwijsen verschenen.
Hieronder alvast een eerste artikel.


Boek gedoopt op plaats van ramp

Van onze verslaggever

Schardam - Tijdens een hevige stormvloed breekt op 17 november 1675 breekt de Zuiderzeedijk door. Het boerengezin Andries Reinertsz en Aaltje Fransz met hun tweeling Micha en Nynke woont in Mariawoude in een polder pal achter de dijk.
Het is nacht, het is koud, een geweldige storm giert om de kleine boerderij. Angstig ziet de familie het water in de hoeve langs de muren omhoog kruipen…


Schrijver André Nuyens laat de verzamelde
schoolkinderen uit Oosthuizen en Warder
zijn nieuwe boek zien

Zo begint het nieuwste boek van de Hoornse kinderboekenschrijver André Nuyens. Het is het dramatische verhaal van de dijkdoorbraak tussen Scharwoude en Schardam. Op die plaats staat een gedenkteken ter herinnering aan deze ramp waarbij veel mensen, vee, huizen en land verloren gingen.
Op deze plaats werd het pas verschenen boek ‘De waterwolf’ van André Nuyens ten doop gehouden in tegenwoordigheid van de twee groepen 8 van basisschool ‘Het Kraaiennest’ uit Oosthuizen en de groepen 7 en 8 van basisschool ‘’t Tilletje’ uit Warder. Het zal zelden zo druk geweest zijn bij het monument.

Maar de scholieren hadden het volste recht de doop van zijn nieuwe boek mee te maken. De schrijver André Nuyens deed namelijk in die groepen een literair en educatief project. Juist op die scholen, omdat de groepen van die scholen zich letterlijk het dichtst bij de plaats van de toenmalige dijkdoorbraak bevinden. Vanuit het klaslokaal van meester Sander op ‘’t Tilletje’ kijk je tegen de Zuiderzeedijk op en besef je dat je daar eigenlijk onder zeeniveau zit…

Onderdeel van het project van de schrijver was dat de kinderen meedachten en meeschreven. Veel van de ideeën en zinnen van de leerlingen zijn dan ook in het boek terug te vinden.
De leerling met het beste verhaal, Rachel Metselaar van ‘’t Tilletje’, kreeg dan ook uit handen van de schrijver het eerste exemplaar van ‘De waterwolf’ overhandigd. Een tweede exemplaar ging naar De Heer Ten Klei, onderwijsmanager van het ‘SPOOR’, die het project van harte ondersteunde. Vervolgens gaf André Nuyens aan de meesters Sander, Sijbrand en John een boek ten behoeve van de schoolbibliotheek.

De schrijver legde nog eens uit wat een wiel is en wat voorland is, de enige overblijfselen van de doorbraak in 1675 die nog in het landschap zichtbaar zijn. Maar ook hoe verschrikkelijk het geweest moest zijn voor menig gezin om bij een dergelijke ramp, in de winterkou, zonder goede bescherming te moeten overleven. Vandaag de dag kunnen wij ons dit nauwelijks meer voorstellen.

Maar dit was nog niet alles. Om te onderzoeken of de leerlingen het nodige van het project hadden opgestoken, deed de schrijver een quiz. In eerste instantie zag het er naar uit dat de leerlingen te veel wisten. De groep ‘goede raders’ bleef groot en de schrijver maakte zich al zorgen. Maar gelukkig hoefde hij niet ter plekke nieuwe vragen te bedenken. Na een moeilijke vraag bleven er vier leerlingen over die het antwoord wisten. Daarna nog maar twee en bij de laatste vraag één. De winnaar kreeg een boek.

Ten slotte kreeg de schrijver van de leerlingen ook nog een presentje: een schrift vol complimenten dat hij dankbaar aanvaardde. Daarna vertrokken de leerlingen weer op de fiets naar school, weg van de plek van de ramp…

Lezing bij Open Dag van het Westfries Archief (12 oktober 2008)

Ik ben André Nuyens, kinder- en jeugdboekenschrijver uit Hoorn en ik wil jullie graag vertellen waarom het Westfries Archief voor mij belangrijk is en hoe een verhaal tot stand komt. Het onderwerp van de Open Dag 2008 is ‘verhalen vertellen’ en daar houdt een schrijver zich meestal mee bezig.

Duizenden jaren geleden waren er bijna geen mensen die konden schrijven. Maar er waren wel verhalen. Degenen die dat het beste konden, waren de vertellers … Lees verder >>>>

Top


Reacties

Naam: Rik Vastenavont
Leeftijd:
11
Boek: De waterwolf
Waarom heeft het verhaal deze titel?
Ik weet het niet want het woord komt er maar één keer in voor.
"met het schuim op de lippen zette die woeste waterwolf zijn tanden in de drassige dijk en beet er bij iedere windvlaag grote happen uit."
Wat vond je van het verhaal?
Een beetje raar maar wel mooi!
Belangrijkste onderwerp?
De dijk, het Mariabeeld, de stormvloed!
Vraag/Opmerking:
Het is een open einde! "vanuit de mist kwam er een grote schuit op hen af."

Beste André,

Wat een geweldig boeiend, meeslepend en spannend verhaal is De waterwolf geworden! Misschien dat het me extra aanspreekt omdat het in Noord-Holland speelt, maar ik denk ( en hoop) dat veel leerlingen er veel leesplezier aan beleven! Ik vind het vooral heel leuk dat je een historisch verhaal hebt geschreven. Daar is veel vraag naar en er zijn er helaas maar weinig! Ik vermoed dus dat je er ook een aantal docenten heel blij mee maakt.

Rineke van Teeseling
Alkmaar

Naam: Camille
Leeftijd: 12
Boek: De waterwolf
Waarom heeft het verhaal deze titel?
Omdat er een waterramp gebeurt doordat de dijken breken
Wat vond je van het verhaal?
Heel erg spannend. Je zou denken dat die familie zou verdrinken maar ze hadden een vlot en namen één koe mee. Het was super spannend
Belangrijkste onderwerp?
De gebroken dijken
Vraag/Opmerking: Toen ik het boek kreeg, dacht ik van o wee, een jongetje leert varen en dan komt er een golf, maar het was veel spannender. Het was gewoon een super geweldig boek. Ik hoop dat je nog meer zulke spannende boeken als dit boek schrijft.

Top