De nachtdanser

Terug naar Jeugdboeken

Over een pelgrimstocht die 21 jaar duurde

Leeftijd: 10 jaar en ouder
Aantal bladzijdes: 232
Uitgeverij: Cichorei
ISBN: 978 94 9174864 6
Prijs: € 14,90

Recensies en artikelen
Reacties van lezers
Wil je zelf een reactie geven?

Samenvatting:

Roman, de twaalfjarige zoon van een eenvoudige pachter, wordt tijdens het carnaval verliefd op Aleida, de dochter van de landheer. Het verschil in stand maakt hun verliefdheid ontoelaatbaar. Maar ondanks verschillende waarschuwingen blijven Roman en Aleida elkaar in het geheim ontmoeten. De landheer probeert Roman voor een eerder vergrijp in de gevangenis te krijgen, maar hij ontsnapt. De harteloze heer laat het er niet bij zitten en dwingt Roman ertoe een onmogelijke keuze te maken…

Dat is het begin van een groot aantal spannende avonturen.


Reacties van lezers

Ik heb je boek weer met plezier gelezen André!
Je stijl van schrijven wordt met ieder boek weer beter. Dat viel me met name op in de eerste helft van het boek.

Een paar zaken die me troffen:

Groet, Nico

-----------------------

Beste André,

Bedankt voor de opgestuurde boeken.
Wat een prachtig uitgegeven en vormgegeven boek, heel mooi!
En belangrijker: de inhoud is super, ik ben nog bezig maar mijn dochter van 11 had het in één middag uit en vond het erg goed!

Groet, Geert-Jan

Top


Recensies en artikelen

Recensie NBD-Biblion

Roman (12) is verliefd op Aleida, de dochter van de landheer bij wie zijn vader in dienst is. Als de heer hun relatie ontdekt, stuurt hij Roman voor straf op pelgrimstocht. Een alwetende verteller beschrijft de personages en gebeurtenissen van buitenaf. Hierdoor blijven Roman en Aleida (vaak beschreven als "de pachterszoon' en "de dochter van de heer') op afstand. Historische informatie is niet vloeiend in het verhaal verwerkt, maar wordt medegedeeld door de verteller of de personages, bijvoorbeeld wanneer zij een drieluik van Jheronimus Bosch bespreken. Ook het wat gedragen ("het avondlijke duister') en stilistisch wat onbeholpen taalgebruik ("de lach op haar wangen') maakt deze historische jeugdroman taai om te lezen, ondanks het tijdloze thema van de verboden liefde. De omslagillustratie toont de maskers die de personages dragen tijdens carnaval. Op de schutbladen staat een landkaart afgedrukt. Achterin een verklarende woordenlijst, beeldverantwoording, dankwoord en enkele zwart-witte afbeeldingen van kunstwerken die in het verhaal worden genoemd. Vanaf ca. 10 jaar.

Eefje Buenen

Top


 


André Nuyens in een klooster op weg naar
Santiago de Compostela

NHD, Dagblad voor Westfriesland, 4 oktober 2017

Prille liefde en een barre tocht

door Faralda Houthuijsen

Hoorn.

Het is Kinderboekenweek, van 4 tot en met 15 oktober, deze keer rond het thema ’griezelen’. Vlak hiervoor bracht André Nuyens, die jarenlang in Hoorn woonde, een nieuw jeugdboek uit. Echt griezelig is ’De Nachtdanser’ niet, wel spannend.

Het waren harde tijden, de middeleeuwen. Wie bijvoorbeeld aanmonsterde op een schip, was zijn leven niet zeker, want er kon van alles gebeuren onderweg. Zo verdwenen talloze mannen schijnbaar in het niets. Er zijn echter ook bijzondere gevallen. De vijftienjarige Jan Corneliszoon Dekker uit Zwaag, bijvoorbeeld, ging voor het eerst naar zee en werd gelijk gevangengenomen door een piraat. Pas 28 jaar later keerde hij terug naar zijn geboorteplaats. Hij herkende bijna niemand meer en het merendeel van zijn familie was overleden. Pieter Tijszoon uit Hem bleef zelfs dertig jaar van huis. Hij belandde in Tunis en Algiers.

Deze twee gevallen intrigeerden Nuyens. ,,Ik vind het een fascinerend gegeven. Ik las er jaren geleden over in het historische magazine ’Ach lieve tijd - West-Friesland’. Veel meer is er niet bekend over die jongens. We weten niet wat ze al die jaren hebben gedaan en waar ze zijn geweest, alleen dat ze zo lang van huis waren. Het waren waarschijnlijk gewone jongens. Misschien hadden ze in de winter niets te doen en dachten ze ’dan ga ik maar varen’. Misschien zijn ze naar de Middellandse Zee gegaan - daar waren heel veel piraten.’’ We weten het niet, maar juist dat prikkelt de fantasie, zeker die van een schrijver.

Pelgrimage

Wat deze West-Friese jongens overkwam, was de kerninspiratie voor ’De nachtdanser’. Daarin moet de jonge Roman, zoon van een pachter, een pelgrimstocht maken, omdat hij aanpapt met de dochter van de landheer. Die edelman kan een dergelijke relatie tussen klassen niet toestaan en zoekt een manier om de jongen kwijt te raken, in ieder geval voor langere tijd. Ook Roman vaart op een schip mee, dat wordt overvallen door piraten. Pas 21 jaar later keert hij terug in zijn geboortedorp, waar heel wat veranderd is.

,,Het maken van een pelgrimstocht is nu weer heel erg in’’, weet Nuyens. ,,Heel veel mensen lopen naar Santiago de Compostela, al doen ze dat meestal in etappes in hun vakantie. Ikzelf heb de weg ook deels gevolgd, maar wel op een hele luxe manier: met een busreis. Dan loop je delen van de route en bezoek je belangrijke kerken en kloosters. Sommige van mijn eigen ervaringen heb ik in het verhaal verwerkt.’’

Carnaval

De vonk tussen de kinderen slaat over tijdens carnaval. Ook daar wilde Nuyens al lang over schrijven. ,,Emmanuel Le Roy Ladurie schreef ’Het carnaval van Romans 1579-1580’, een sociologische studie over carnaval. Er waren enorme verschillen tussen de klassen, maar tijdens carnaval was iedereen gelijk, omdat je vermomd was. Het was een tijd waarin rekeningen werden vereffend.’’ Dat spreekt uiteraard een schrijversgeest enorm aan.

Een laatste grotere inspiratiebron geldt de locatie, het dorp van Roman en zijn vriendinnetje Aleida. ,,Een andere studie van Le Roy Ladurie gaat over een kettersdorp in de Pyreneeën, ’Montaillou’. Het dorp in mijn boek moest op redelijke loopafstand liggen van pelgrimsoorden en ik ben zelf francofiel en leraar Frans geweest, dus het werd een dorpje in het achterland van Frankrijk.’’

Al deze gegevens heeft Nuyens samengevoegd in een prettig leesbaar verhaal, dat zeker voor de jongere doelgroep (10+) af en toe heel spannend kan zijn. ,,Ik hoop dat de jongeren genieten van de verhalen, maar ik denk dat ook volwassenen kunnen genieten van de geschiedenis. Dat kreeg ik in ieder geval vaak te horen over mijn vorige boeken.’’

’De nachtdanser’ van André Nuyens is uitgegeven door uitgeverij Cichorei en kost 14,90 euro.

Top