Cook Islands

Terug naar Reisartikelen

Verkort en aangepast artikel van eerder verslag over de Stille Zuidzee, verschenen in de vakantiebijlage van NRC Handelsblad van 10-01-2004, Pagina T14, Thema:Wereldeilanden

Onthaasten in het verre paradijs

André Nuyens

COOK ISLANDS

Heel ver weg, op het laatste moment, met heel veel geld, graag naar de zon op een rustig eiland. Maar als je er dan bent, wat dan?

Iedereen heeft altijd haast. Waarschijnlijk ook bij het kiezen van zijn vakantiebestemming. Men laat een reisbureau zijn rust uitstippelen: een vakantie in Zuid-Afrika wordt gekoppeld aan een weekje relaxen op Mauritius, een vakantie in Australië of Nieuw-Zeeland aan een tussenstop op Fiji. Het kan ook anders en beter, als je zelf de tijd neemt om rustig te kiezen.

Je komt van ver, van overzee, en landt op het laatste moment op de airstrip van het kleine vliegveld en loopt in een aangename warmte vanuit het toestel zelf naar de aankomst- annex vertrekhal. Vlak voor je wuivende palmbomen en de zee, achter je de grote berg die het eiland is. Een welkomstlied valt elke toerist ten deel en de passage door de douane kost slechts luttele minuten. Een poosje later wandel je langs het strand. De eilanders dragen zonder uitzondering zeer kleurige kleding. Ze zijn vriendelijk en vrolijk en groeten steevast met kia orana. Wat wil je met een temperatuur tussen de 22 en 28 graden het hele jaar door. Langzaam maar zeker dringt het tot je door: je bent terug in het paradijs.

Rarotonga, het hoofdeiland, is zo klein dat je het in een dag rondfietst. De hoofdweg loopt langs de kust rond het eiland, een rondrit van zo'n 32 km. Er ligt een kleinere weg iets meer het binnenland in, maar die loopt grotendeels parallel met de kustweg. Dat is overigens wel de weg die er misschien al duizend jaar ligt. Eigenlijk fiets je rond een grote berg met grillige pieken, kenmerkend voor de vulkaaneilanden waarmee de Stille Zuidzee is bezaaid. Aan de kant van de zee ligt tot ongeveer 500 meter uit de kust een koraalrif waardoor het ondiepe gedeelte voor het strand de overbekende turkooizen kleur krijgt. Daar beoefen je de mooiste bezigheid die je op elk tropisch eiland kunt doen: snorkelen.

De oorspronkelijke bevolking, waarschijnlijk afkomstig uit de Aziatische archipel, leefde in stammen in het binnenland dat meer bescherming bood. Van hun verleden is weinig bewaard gebleven: her en der verspreid staan wat grafheuvels en stenen zuilen, maar dat is ook alles. Nu is de kust de plek waar levendigheid te vinden is.

Tijdens een fietstocht rond het eiland zie je dat eilanders hun overledenen op het erf vóór hun huis begraven. Ze hebben daartoe het recht en houden zo hun dierbaren letterlijk dicht bij zich. Er is geen industrie, maar hier en daar kleine nijverheid: een bedrijfje waar de bloemen van het eiland tot parfum worden verwerkt, een stalletje waar jam wordt gemaakt van de vruchten van het eiland. Je draagt de geur van de gardenia, de nationale bloem van de Cook Islands, en van de frangipani nog lang bij je. Opvallend is hoe efficiënt de kokospalm voor allerlei doeleinden werd en wordt gebruikt. De kokosnoot is er om te eten of te drinken, maar ook de schil, de bladeren en het hout van de boom worden gebruikt voor eetgerei, kleding, wanden, vloerbedekking, touw, zonneschermen of dakbedekking.

Alles is hier kleinschalig: het parlementsgebouw van de Cook Islands lijkt op drie houten klaslokalen van een school. De ministeries, verspreid over het eiland, lijken noodunits van een klein bedrijf. Het gebouw van de Cook Islands Football Association is een veredelde bouwkeet.

In elk dorp, zelfs in het hoofddorp Avarua, proef je de gemoedelijke en plattelandssfeer van Nederland zo'n vijftig jaar geleden: op een onduidelijk afgebakend erf zwerven kippen, wroet een varken in de modder bij een huis waarvan het dak bestaat uit gedeeltelijk verroeste golfplaten. Een `must' is het Cultural Village: een soort openluchtdorp waarin de gebruiken uit heden en verleden worden uitgelegd en gedemonstreerd. Die demonstratie begint veel later dan de afgesproken tijd, maar we raken er al aan gewend: verwacht niet dat alles op tijd begint, want het tempo op Cook Islands is onnavolgbaar. Een aangenaam gevolg hiervan is overigens dat de meeste uitstapjes vergezeld gaan van een maaltijd. Immers, je weet nooit precies wanneer je terug bent.

Een van de meest bezochte buiteneilanden van de Cook Islands is Aitutaki. Op dit kleine eiland worden vaak huwelijken gesloten. Het leent zich er uitstekend voor. Hier ligt misschien wel de mooiste lagune van de South Pacific. Een lagoon-cruise voert langs een reeks kleine, onbewoonde eilanden en eindigt bij een mini-eiland met de toepasselijke naam One Foot Island. Het is een dagtrip die je nooit meer vergeet.

Het toerisme op de Cook Islands ontwikkelt zich gestaag. Ze hebben er geen haast mee, ze hebben het ook niet per se nodig. Ze doen het er eigenlijk maar een beetje bij. Vóór alles willen ze de authentieke sfeer op het eiland behouden.

De tijd dat je op dit eiland doorbrengt is op zichzelf een belevenis: je legt de tijd letterlijk af - het horloge gaat van de pols en de dag verloopt zonder indeling. Een blik op de stand van de zon geeft enige houvast.

Hier past geen strak tijdschema, hier onderga je de dag zoals die komt. Hier verlopen de dagen in een rustig, harmonieus tempo, aangepast aan de warmte, precies zó dat je er niet moe van wordt. Je vindt dat niet alleen terug in de manier van lopen van de Polynesiërs, maar ook in hun muziek, hun dans, hun gave om urenlang niets te doen, hun geduld om een dag lang achter hun stalletje langs de weg te zitten. Zij kennen de term `onthaasting' niet, ze zouden het niet begrijpen, zij zijn één met hun eigen levensstijl. Zij hebben het tegenovergestelde ook nooit gekend, zij waren altijd al gelukkig.

André Nuyens is kinderboekenschrijver

Informatie over Cook Islands is vooral in het buitenland te krijgen: Cook Islands Tourism Corporation, P.O. Box 14, Rarotonga, Cook Islands 00 682 29 435 en fax 00 682 21 435 of e-mail tourism Continental Europe, Karin Zwiers, Petersburgstrasse 94, 10247 Berlin, Duitsland

00 49 30 4225 6027 of cooksrep@t-online.de

Copyright: Nuyens, André

Top