Eindelijk, eindelijk blauwe zee

Terug naar Jeugdboeken

Over de spectaculaire ontdekking van Kaap Hoorn

Leeftijd: 10 jaar en ouder
Aantal bladzijdes: 198
Uitgeverij: Cichorei
ISBN: 978-94-91748-35-6
Prijs: € 14,90

Recensies en artikelen
Reacties van lezers
Wil je zelf een reactie geven?

Samenvatting:

HET DOEL WAS GEHEIM, DE REIS VOL GEVAREN…


(bron: wikimedia.org)

De VOC had het alleenrecht op de handel in specerijen uit Oost-Indië. Zowel via de vaarroute langs Kaap de Goede Hoop om Afrika heen als door Straat Magelhaen in het zuiden van Latijns Amerika.
Koopman Isaac le Maire zocht daarom naar een nieuwe doorvaart naar de handelsgebieden in de Oost. Hij richtte de Austraalse Compagnie op met als doel een nieuwe route te vinden naar Oost-Indië en het mysterieuze Zuidland oftewel Australië te ontdekken.
Hij rustte twee schepen uit, de Eendracht en de Hoorn. Onder leiding van zijn zoon Jacob le Maire en de ervaren schipper Willem Schouten vertrokken die op 14 juni 1615 vanuit Texel.
Aan boord bevinden zich twee scheepsjongens, Jan Jansz Haen en Cornelis Sivertsz van Rijsdam die voor het eerst op een schip varen. Zij beleven de wonderlijkste avonturen tijdens deze spectaculaire expeditie.
Lukt het Le Maire en Schouten een nieuwe route naar Oost-Indië te ontdekken, bereiken zij het Zuidland en weten de twee jongens deze gevaarlijke tocht te overleven?


Reacties van lezers

Beste André,

Prachtig nieuws vandaag in Hoorn… ondergrondse gangenstelsel.
Voor mij mag dat voer zijn voor een nieuw boek. :)

Van vorige avonturen van je heb ik wel zeker genoten. Het zou naar mijn zin zijn hoe je geschiedenis onderwezen moet krijgen. Het hele plaatje (van alle waaroms, verbanden, verhoudingen) komt bij elkaar. In jouw boeken gaat geschiedenis leven.

met vriendelijke groet,
Guido van Belle

Top


Recensies en artikelen

André Nuyens presenteert nieuw historisch jeugdboek
Kaap Hoorn met en voor kids

Westfries Weekblad 7 oktober 2015

HOORN - Gul was het applaus afgelopen vrijdag 2 oktober voor leerlingen van basisschool De Rank bij hun toneelstuk van een fragment uit het nieuwe jeugdboek van André Nuyens: het was vrijdag even 1615, toen koopman Isaac Le Maire in het Weeshuis de 12-jarige Jan Jansz Haen uitkoos voor een ontdekkingsreis. De reis waarop Kaap Hoorn werd ontdekt.


(Leerlingen van De Rank spelen een fragment uit het nieuwe kinderboek 'Eindelijk, eindelijk blauwe zee', van André Nuyens, over de ontdekking van Kaap Hoorn in 1616. (Foto: Barend Hoekstra))

André Nuyens schreef opnieuw een jeugdboek met een historisch verhaal. Dit keer over de ontdekking van Kaap Hoorn, 400 jaar geleden. Hij vertelt het verhaal van die wonderbaarlijke tocht aan de hand van de avonturen van twee scheepsjongens aan boord van de schepen De Eendracht en De Hoorn. De namen van de jongens komen uit de oorspronkelijke bemanningslijsten van toen. "Maar verder weten we eigenlijk niks van ze, alleen dat Jan Jansz Haen en Cornelis Sivertsz van Rijsdam daadwerkelijk aan boord zijn geweest," vertelt schrijver André Nuyens.

Nuyens laat de jongens tal hun avonturen beleven tijdens de reis waarvan niemand van de bemanningsleden wist waar ze naar toe ging; "Waar het koopman en schipper belieft," zo meldde het contract dat bij aanmonstering destijds moest worden ondertekend.

Logboek
Nuyens kon bij het schrijven van het boek gebruik maken van het logboek dat schipper Schouten bijhield. "Dit logboek is de meest uitgebreide bron geweest omdat het vrij nauwkeurig, bijna van dag tot dag, de wederwaardigheden van de tocht beschrijft. Ik pikte er natuurlijk uit wat het meest spannend en avontuurlijk was."

Bovendien heeft de schrijver dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van de geschiedkundigen van de in Hoorn gevestigde Vereniging Nederlandse Kaap Hoornvaarders. Verenigingsvoorzitter Kees van Louvezijn kreeg daarom vrijdag het eerste exemplaar van het boek uitgereikt.

Blauwe zee
Het boek kreeg de titel "Eindelijk, eindelijk blauwe zee". In zijn inleiding vertelde Van Louvezijn over de aanleiding: het schip De Eenhoorn, als enige overgebleven in de expeditie, had dagen rondgedobberd in volstrekt onbekend gebied nadat ze de rots waren gepasseerd die ze Kaap Hoorn noemden; (er was nog nooit iemand geweest, alle kennis over het gebied was slechts giswerk). Toen ze eindelijk het donkere bruine water van de straat onder de Kaap verruilden voor het blauwe water van de Indische Oceaan, was de opluchting groot. En was er het besef dat ze bijzonder belangrijke ontdekking hadden gedaan.

De ontdekkers maakten ook een einde aan het monopolie van de VOC op doorgangen van Europa naar 'de Oost'. En dat hebben ze geweten, want in "Indië" werden ze gevangen gezet en er kwamen nog 35 jaar lang rechtszaken van.


(Schrijver André Nuyens en Nederlandse Kaap Hoornvaarders voorzitter Kees van Louvezijn bij de overhandiging van het eerste exemplaar van Eindelijk eindelijk blauwe zee. (Foto: Barend Hoekstra))

Spannend
Het jeugdboek is een spannend verhaal geworden. Zoals dat volgens schrijver Nuyens ook hoort. Maar er is meer, zo is zijn ervaring. Bij zijn bezoeken aan scholen vroeg hij leerlingen waar een goed boek aan moet voldoen: "Kinderen vinden een goed boek een boek dat origineel, spannend en grappig is waarbij ze zich met de hoofdpersoon kunnen vereenzelvigen en waarbij ze willen dat het verhaal goed afloopt".

Boekenweek
Nuyens laat zijn boek verschijnen bij het begin van de Kinderboekenweek, van 7 tot en met 18 oktober. Dat is natuurlijk geen toeval: "De Kinderboekenweek is een zeer goed idee: allerlei media zetten in die periode vooral het kinder- en jeugdboek in het zonnetje. Ouders die zelden of nooit voor hun kind een boek kopen doen dat in de Kinderboekenweek wel, ook al omdat er dan een extra presentje te verdienen valt."

En het werkt, vindt hij. "Het werkt zeker als stimulans voor het lezen. Maar de tijden zijn wel veranderd. Vroeger was de Kinderboekenweek een stimulans voor het lezen van een echt goed boek. Nu is de Kinderboekenweek vooral bedoeld kinderen aan het lezen te krijgen." Nuyens, zelf oud-leraar Frans aan middelbare scholen, krijgt het net als andere schrijvers ook druk deze weken: "Schrijvers worden in het kader van de Kinderboekenweek vaak op scholen uitgenodigd. Ook het directe contact met een schrijver die enthousiast over zijn boeken vertelt, maakt dat meer kinderen gaan lezen."

Jeugdboek over ontdekking van Kaap Hoorn. ’Ongelooflijke verhalen, toch waar gebeurd’

Matthie Bergman, Alkmaarsche Courant d.d. 2 oktober 2015


Bergenaar André Nuyens en zijn boek.
(foto jjfoto/Jan Jong)

Bergen
Wat is er mooier dan vierhonderd jaar terug te gaan in de tijd? Weinig, vindt jeugdboekenschrijver André Nuyens uit Bergen. Toen hij van de gemeente Hoorn de opdracht kreeg een jeugdboek te schrijven over het 400-jarig jubileum van de ontdekking van Kaap Hoorn, hapte hij dan ook gretig toe en schreef ’Eindelijk, eindelijk blauwe zee’. De voormalige leraar Frans aan een middelbare school in de havenstad ’waar de geschiedenis voor het oprapen ligt’, heeft inmiddels dertig kinder- en jeugdboeken geschreven. De interesse voor historische romans kwam jaren geleden door een artikel in deze krant. Daarin werd beschreven hoe eeuwen geleden een meisje werd opgehangen. ,,Ik ben toen eens het Regionaal Archief ingedoken. En daar vind je dus verhalen die zo ongelooflijk zijn, dat ze je fantasie ver overtreffen. Toch zijn ze echt gebeurd!’’

En toen kwam daar de gemeente Hoorn met de opdracht. Het is dit jaar namelijk vierhonderd jaar geleden dat Kaap Hoorn is ontdekt. ,,Als je nu mensen vraagt, dan weten weinigen dat er een verband is tussen deze stad en die Kaap.’’

Authentiek
Nuyens dook in de archieven en kwam daar originele verslagen tegen over de ontdekking. ,,Dat warennatuurlijk nauwkeurige en authentieke bronnen, waarin ik schatten aan informatie heb gevonden.’’ Het boek gaat over de tijd dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie niet alleen het alleenrecht op de handel in specerijen uit Oost-Indië had, maar ook op de vaarroutes erheen langs Kaap de Goede Hoop om Afrika en de Straat van Magelhaen in het zuiden van Latijns Amerika. De schatrijke Amsterdamse koopman Isaac le Maire, mede-oprichter en bewindvoerder van de VOC, kreeg snel na de stichting van de VOC bonje met zijn medebestuurders en besloot zelf een nieuwe doorvaart naar de handelsgebieden in de ’Oost’ te zoeken. Hij rustte twee schepen uit, de Eendracht en de Hoorn. Onder leiding van zijn zoon Jacob le Maire en de ervaren schipper Willem Schouten vertrokken die op 14 juni 1615.

Nuyens vertelt dit verhaal mede aan de hand van twee scheepsjongens, die voor het eerst op een schip varen.

Het boek wordt vandaag bij de Stichting Nederlandse Kaaphoorn-vaarders in Hoorn gepresenteerd.

Nieuw jeugdboek van André Nuyens, Eindelijk, eindelijk blauwe zee, gaat over de ronding van Kaap Hoorn in 1616

Uit ‘Zondag’, september 2015

De stad Hoorn viert dit jaar het feit dat 400 jaar geleden twee Hoornse schippers met een Hoornse bemanning de meest zuidelijke kaap van Zuid-Amerika rondden. Ze gaven die uiterste punt de naam Kaap Hoorn, genoemd naar de stad Hoorn. Hoeveel Nederlanders, zelfs hoeveel inwoners van de voormalige Zuiderzeestad Hoorn weten dat eigenlijk?

De ronding van deze kaap vond plaats tijdens een spectaculaire expeditie van koopman Le Maire en schipper Schouten, die op zoek waren naar het mysterieuze Zuidland ( het tegenwoordige Australië) en een nieuwe route naar Oost-Indië.
Dit historische jeugdboek verhaalt over de opzienbarende avonturen tijdens deze ontdekkingreis.

Het in de Hoornse haven gelegen schip Halve Maen is enigszins te vergelijken met de Eendracht waarmee Le Maire en Schouten Kaap Hoorn rondden.

Het verhaal, grotendeels gebaseerd op ware gebeurtenissen, laat zien hoe zo’n zeereis verliep: een reis waarbij men voortdurend op zoek was naar vers water en vers voedsel om scheurbuik en honger te voorkomen; een reis ook die niet zonder gevaar was door de soms heftige stormen en de vijandigheid van de bevolking op sommige eilanden die men aandeed. En dat alles op twee zeilschepen die echt niet bijzonder groot waren…

Door de combinatie van een verhaal en waargebeurde feiten over deze spectaculaire ontdekkingreis geeft André Nuyens ‘en passant’ de jeugd én veel volwassenen een belangrijk stukje geschiedenis mee. Zeker voor wie in Hoorn woont.

Dit boek hoort thuis in elk Hoorns gezin!

Eindelijk, eindelijk blauwe zee, André Nuyens, uitgeverij Cichorei, 198 blz., gebonden in harde kaft, €14,90, in elke boekhandel verkrijgbaar, evenals bij bol.com, ako.nl en andere sites.

Top