De dievegge en de gek

Terug naar Jeugdboeken

De bijzondere liefdesgeschiedenis van dienstmeid Liefje Elberts en sjouwer Pieter Soetemondt rond 1700

Leeftijd 11 jaar en ouder
Uitgeverij: Christofoor
Aantal bladzijdes:192
ISBN 90 6238 822 6
Prijs: € 13,90
Presentatie
Krantenartikelen
Recensies
Thea Beckman Prijs
Reacties
Wil je een reactie geven?

Samenvatting:

Liefje Elberts groeit op in een schoolmeestersgezin in een dorpje in de omgeving van Hoorn. Haar ouders zijn heel streng en gierig met als gevolg dat Liefje regelmatig voedsel en snoep pikt.

Op veertienjarige leeftijd gaat ze als dienstmeid werken bij boer Simon Oostwoud en zijn vrouw Magteld in Lambertschaag. Liefje dacht erop vooruit te gaan, maar haar nieuw bazin is al even streng voor haar. De rijkdom waarmee de boerin graag pronkt wekt bij haar veel jaloezie op. Op de boerderij zet ze haar diefstallen voort. In haar diepste dromen hoopt ze ooit ook een deftige dame te worden.

Pieter Soetemondt heeft een vader die veel drinkt en door zijn dronkenschap zijn gezin in armoede stort. Dan sterft zijn vader. Pieter kan dit alles niet goed verwerken en belandt na enige tijd in het dolhuis in Haarlem. Na ongeveer een jaar besluit hij uit het dolhuis te ontsnappen. Dankzij zijn grote fantasie houdt hij zich in leven door middel van oplichterij.

Wanneer Pieter dreigt te verdrinken in een moeras in de buurt van Lambertschaag, wordt hij door Liefje gered. Later ontmoeten ze elkaar opnieuw tijdens de kermis in Hoorn…

Top


Recensies

KinderBoekenWereld

uit: AntroVista, maart/april 2007

André Nuyens heeft een prachtig boek geschreven over dienstmeid Liefje Elberts en sjouwer Pieter Soetemondt. Het boek is meer dan een liefdesgeschiedenis rond 1700.Nuyens gooit het enorme ongenoegen van Liefje en Pieter tegenover het leven met rangen, standen en misstanden van die tijd erdoorheen. Zijn schrijfkunst is gigantisch.

Als lezer brand je bijna je vingers aan het inlevingsvermogen van deze schrijver. Voor de jeugdige lezers is er allereerst de laag van ondeugende streken die de twee uithalen. Liefje pikt wel eens dingen van haar strenge boerin en Pieter verkoopt vooral luchtkastelen. De spanning is vaak om te snijden. Hoe deze jongeren tot dit gedrag komen, beleven we ook mee. De dialogen tussen de personages en van de personages met zichzelf zijn heel doorleefd. Liefje beseft: ‘Ik hoor toch niet tot de uitverkorenen. Dan kan ik beter hier op aarde een zo prettig mogelijk leven hebben.’ Af en toe trekt ze een duur kledingstuk van de boerin aan en speelt de rol van deftige dame. Als geen ander beleven Liefje en Pieter dat je van armoede narigheid en ruzie krijgt. Luid verkondigen ze aan elkaar het leven… totdat een dienaar van de schout het erf opkomt…

Een boek waar ondanks alles een triomfkreet in klinkt.

André Nuyens,’De dievegge en de gek, uitgeverij Christofoor, €13,90 (juni 2007). Voor kinderen vanaf 12 jaar.

Recensie van NBD BIBLION over ‘De dievegge en de gek’

Een historisch verhaal van de Hoornse boekenschrijver. En tegelijkertijd ook een geschiedenis die in deze tijd past. De eenzame hoofdpersoon, de 13-jarige Liefje, valt voor een al even eenzame jongen, de 14-jarige Pieter. Per hoofdstuk wisselt de verhaallijn van Liefje naar Pieter en andersom. De twee verhaallijnen komen samen op de momenten dat Liefje en Pieter elkaar ontmoeten. Samen fantaseren ze over een rooskleurige toekomst. Maar hoe kom je aan het benodigde geld, als je het zelf niet bezit? De auteur geeft zo zijn interpretatie van waargebeurde feiten die rond 1700 plaatsvonden in Hoorn en omgeving. De historische feiten zijn een verslag van een proces waarbij Liefje wegens brandstichting en diefstal werd veroordeeld. Kinderen maken zo kennis met leeftijdgenoten die driehonderd jaar geleden leefden. Dankzij hun belevenissen krijgen tieners van nu een goed beeld van het leven aan het begin van de 18e eeuw. Een prettig leesbaar en spannend geschreven boek. Vanaf circa 11 jaar.

Top


Presentatie

Woordje van de schrijver bij de presentatie van ‘De dievegge en de gek’ bij boekhandel Bakker in Hoorn op 6 oktober 2006


De levende Liefje van de voorkant van het
boek is Leslie Lub uit Enkhuizen

Beste kinderen en andere belangstellenden,

Ook al is het niet mijn eerste boek, het blijft altijd een bijzondere gebeurtenis wanneer je een verhaal waaraan je lang gewerkt hebt, in de vorm van een boek in handen hebt.

En in dit geval is het nog meer speciaal vanwege twee zaken.

Op de eerste plaats omdat het verhaal van het boek zich in het verleden in en rond Hoorn in het echt heeft afgespeeld. Liefje Elberts en Pieter Soetemondt, die leefden rond 1700, hebben echt op de Turfhaven, op de Rode Steen en op het Noord gelopen. Toen ik het verhaal aan het schrijven was en in de stad liep, dacht ik soms: misschien hebben Liefje en Pieter dat ook gezien. Misschien hebben Liefje en Pieter ook op het bruggetje gestaan op het Munnickenveld. Zij zullen ook vast wel eens onder de Oosterpoort zijn doorgelopen. Wat vonden zij van de doodskoppen en skeletten op de gevel van de Noorderkerk?

Waarom schrijf je eigenlijk, werd mij onlangs door een journalist gevraagd. Ik voel me altijd overrompeld door zo’n -overigens terechte - vraag. Want ik weet het niet zo goed. Ik geloof dat ik antwoordde : ‘omdat ik het niet laten kan.’ Dat is ook zo, maar het heeft iets negatiefs. Misschien is het beter te zeggen, nu ik er wat langer over nagedacht heb: ‘omdat ik daardoor mijn eigen wereld kan scheppen, een wereld met kinderen die nog weinig weten van de zorgen van de grote mensenwereld, een wereld waarin ik zelf, als ik schrijf, ook weer kind word en waarin ik me thuis voel.’

>>>Lees verder

Top


Tweede presentatie ‘De dievegge en de gek’ valt samen met opening interessante tentoonstelling in het Westfries Archief te Hoorn.

Op 24 november 2006 vond een tweede presentatie plaats van het boek ‘De dievegge en de gek’ van André Nuyens in het Westfries Archief te Hoorn.

Een bijzondere plek, omdat in de archieven van dit architectonisch prachtige gebouw het verslag ligt van het proces van Liefje Elberts, waarop de schrijver zijn boek gebaseerd heeft.

Het was een bijzonder leuke gebeurtenis. Jan de Bruin, medewerker van het Westfries Archief, die de auteur bij de totstandkoming van het boek voortdurend ondersteunde, opende de presentatie. Na een woordje van de schrijver volgde de overhandiging van de eerste exemplaren. De hoofdpersoon Liefje die bij de eerste presentatie bij boekhandel Bakker al aanwezig was, was ook nu weer in levend lijve aanwezig. Zij kreeg van de uitgever een affiche van de voorkant van het boek waarop zijzelf was afgebeeld. Daarna overhandigde ze, namens de schrijver, een eerste exemplaar aan Jan de Bruin en aan burgemeester van IJsselmuiden van Noorderkoggenland. Abbekerk waar Liefje Elberts indertijd werd veroordeeld valt immers onder deze gemeente. Na de presentatie werd het boek op feestelijke wijze met een hapje en een drankje gedoopt.

Maar er was meer dan de presentatie van het boek: het Westfries Archief had naar aanleiding van het boek ‘De dievegge en de gek’ een tentoonstelling ingericht over Liefje Elberts en de tijd waarin ze leefde. Zo waren er voorwerpen te zien die in het boek een belangrijke rol speelden: een zilveren oorijzer, een gouden oorijzer, een pispot, delen van het procesverslag, een beulsbijl enz. enz.

Foto's:

Levende Liefje toont affiche van de voorkant van het boek waarop zij zelf staat afgebeeld
Liefje overhandigt een eerste exemplaar aan Jan de Bruin, medewerker van het Westfries Archief.
Liefje geeft een eerste exemplaar aan burgemeester IJsselmuiden van Noorderkoggenland.
Liefje opent de tentoonstelling
 ‘Liefje Elberts ín haar tijd’.

Top


Krantenartikelen

André Nuyens duikt met nieuw kinderboek de historie in

(verschenen op zaterdag 30 september in alle edities van het Noordhollands Dagblad)

Brok in de keel om Liefje

door martin menger

Kinderboekenschrijvers hebben het soms niet makkelijk. De Hoornse auteur André Nuyens (58) heeft voor zijn jongste boek 'De dievegge en de gek' zich verdiept in het leven van Liefje (13) en Pieter (14). Zijn hoofdpersonen, die het nou niet bepaald prettig hebben zo rond het jaar 1700. Dan moet je als schrijver ook het einde van een van de hoofdpersonen beschrijven. ,,En dat doe je dan toch met een brok in je keel.''

Een eigen werkkamer, met uitzicht op de fraaie tuin en een computer als notitieblok. André Nuyens heeft er al twintig kinderboeken opzitten, schrijft ook gedichten, toneel en reisgidsen. Zijn bekendheid is in de eerste plaats ontstaan door het leesvoer dat hij voor kinderen bedenkt en maakt.

>>>Lees verder

Top


‘De dievegge en de gek’

(verschenen op 1 oktober in Groene Hart op Zondag)

André Nuyens presenteert nieuw kinderboek

HOORN - Kinder- en jeugdboekenschrijver André Nuyens interpreteert in zijn nieuwe boek waargebeurde feiten die rond 1700 plaatsvonden in zijn woonplaats Hoorn en omgeving. Maar het is ook een verhaal dat in deze tijd past.

Het boek - geschikt voor kinderen vanaf elf jaar - heet 'De dievegge en de gek' en de onderkop luidt 'de bijzondere liefdesgeschiedenis van dienstmeid Liefje Elberts en sjouwer Pieter Soetemondt rond 1700'. Lezers maken kennis met een eenzame hoofdpersoon, de 13-jarige Liefje Elberts uit Benningbroek. Zij valt voor een al even eenzame jongen, de 14-jarige Pieter Soetemondt. Samen fantaseren ze over een rooskleurige toekomst: een winkel in specerijen in Haarlem of Amsterdam. Maar hoe kom je aan het benodigde geld, als je het zelf niet bezit en als je weet dat je het, normaal gesproken, nooit zult bezitten?

Het waarom

De historische feiten zijn een verslag van een proces waarbij Liefje vanwege brandstichting en diefstal werd veroordeeld. Maar waarom zij tot haar daden is gekomen, blijft een mysterie. "Dan komt de auteur om de hoek kijken", zegt Nuyens lachend. "Een schrijver wil erachter komen waarom personen de dingen doen die ze doen. Daarom ben ik teruggegaan naar hun kleuterjaren, want dan wordt ieder mens gevormd. Als het in die tijd niet goed gaat, dan gaat het later vaak ook niet goed. Dat geldt voor beide hoofdpersonen in mijn verhaal."

>>>Lees verder

Top


Nieuw jeugdboek André Nuyens: ‘De dievegge en de gek’

(verschenen op 1 oktober in de Zondagskrant)

Blinde liefde kent geen grenzen…

Het nieuwe boek van de Hoornse kinder- en jeugdboekenschrijver André Nuyens, ‘De dievegge en de gek’, is opnieuw een historisch verhaal. Maar ook een verhaal dat in deze tijd ook heel goed voorstelbaar is.

‘Blinde liefde kent geen grenzen’ zou de ondertitel van ‘De dievegge en de gek’ kunnen zijn. Een eenzame hoofdpersoon, de 13-jarige dienstmeid Liefje Elberts uit Benningbroek, valt voor een al even eenzame jongen, de 14-jarige sjouwer Pieter Soetemondt. Samen fantaseren ze over een rooskleurige toekomst: een winkel in specerijen in Haarlem. Maar hoe kom je aan het benodigde geld, als je het zelf niet bezit en als je weet dat je het, normaal gesproken, nooit zult bezitten?

Schrijver André Nuyens geeft zijn interpretatie op waar gebeurde feiten die rond 1700 plaatsvonden in Hoorn en omgeving Die historische feiten zijn een verslag van een proces waarbij ene Liefje Elberts werd wegens brandstichting en diefstal veroordeeld. Maar waarom zij tot haar daden is gekomen, blijft een mysterie.

>>>Lees verder

Top


Eerste exemplaar voor levende Liefje

(verschenen in de Zondagskrant, 8 oktober 2006)

Van André Nuyens verscheen afgelopen week zijn nieuwste boek ‘De dievegge en de gek’. Wij van Zondag hadden een interview met de schrijver bij boekhandel Bakker (schuin tegenover de HEMA) die onlangs ‘adoptieboekhandel’ werd van André Nuyens.


Schrijver en boekhandelaar Rob Bakker presenteren
‘De dievegge en de gek’

Hoe was de presentatie van je nieuwe boek?

Leuk! Het is altijd aardig een boek ten doop te houden voor de kinderen voor wie je schrijft. Schrijven doe je in je eentje, maar het contact met kinderen bij presentaties en schoolbezoek stel ik zeer op prijs. Het was bijzonder het eerste exemplaar te overhandigen aan een levende Liefje. De Liefje die op de voorkant op het boek staat en met wie de kinderen op de foto konden.

Waar gaat het boek over?

De 13-jarige dienstmeid Liefje Elberts uit Benningbroek, wordt verliefd op de 14-jarige sjouwer Pieter Soetemondt. Ze zijn gek op elkaar en Pieter fantaseert hoe rijk ze in de toekomst zullen worden met hun winkel in specerijen in Haarlem. Maar hoe kom je aan het geld om een winkel te huren of te kopen. Liefje denkt de oplossing gevonden te hebben….

>>>Lees verder

Top


Reacties

Naam: Suzanne
Leeftijd: 11
Boek: De dievegge en de gek
Waarom heeft het verhaal deze titel?
De dievegge is een vrouwelijke dief en Pieter Soetemond is ontsnapt uit het gekkenhuis.
Wat vond je van het verhaal?
Ik vind het een leuk boek en ik hoop dat er een op volgt die er op lijkt.
Belangrijkste onderwerp?
Dat ze naar de kerk gaan en daar ontmoet ze Magteld en haar man.
Vraag/Opmerking:
Gaat u er ook een film van maken? Zo ja dan kunt uw Noud uit GTST nemen. Die is heel geschikt voor Pieter Soetemond.

Top


Thea Beckman Prijs

(21/08/2007)

Longlist kandidaten bekend

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis zal James Kennedy de Thea Beckman Prijs voor de beste historische jeugdroman van 2007 uitreiken.

Hieronder volgt de longlist van kandidaten. In de derde week van september wordt de shortlist met vijf titels bekend gemaakt.

Uitreiking Thea Beckman Prijs 2007 tijdens Nacht van de Geschiedenis

Zaterdag 20 oktober 2007
Hotel Krasnapolsky

Top